Label: Cable Car Records
Release: november 2022

Tekst: André Wittebroek.

Jaren geleden werkten Layla Zoe en Henrik Freischlader samen op de albums Sleep Little Girl en The Lily van Layla Zoe. Daarna ging een ieder verder met zijn eigen weg en nu zijn ze weer een samenwerking aangegaan op dit nieuwe album van Layla The World Could Change. Henrik heeft schreef de muziek, deed de productie, speelt drums, basgitaar en gitaar en Moritz Fuhrhop orgel. Layla schreef de zeer uitgebreide teksten (soms bijna poëzie) en doet natuurlijk alle zang. Het album is opgenomen in de bekende Megaphon Tonstudio van en door Martin Meinschäfer.

Het is een lang album geworden van maar liefst 72 minuten en gezien de lange teksten ook wel nodig. Gelukkig is er een uitgebreid tekstvel bijgesloten.Het zijn teksten die er toe doen.

Het album opent met het stevige “Dark Heart” met de bekende krachtige stem van Layla, emotioneel gezongen over een verloren liefde. Het nummer heeft een fijne groove en rockende solo van Henrik. “Honey Pie” gaat verder in dezelfde stijl, haar stem is rustig in het intro en wordt dan krachtig. Mooie tempowisselingen ook en dubbele gitaren. Een gevoelvolle emotionele ballade is “Praying Kind” met mooi orgelspel van Moritz Fuhrhop. In een meer trage nachtclubstijl, Marlene Dietrich-achtig gezongen, gaat het verder in “The World Could Change” met een lange puntige gitaarsolo. Feller wordt het met “Man Behind The Curtain”. Die typische Henrik Freischlader ritmes in het begin en een grommende stem vol kwaadheid en een aanklacht van Layla tegen de wereldleiders. Dan volgt het schitterend gezongen “Brother”, zeer emotioneel , persoonlijk over haar vriend Henry, met heerlijk gitaarwerk. “Watch What You’re Doing” is weer stevig en met power en agressieve toon gezongen, fel en krachtig evenals de gitaarsolo. In de ballade “The Truth Song” roept ze op dat we tot elkaar moeten komen en gaat plotseling over in een ander ritme, verrassend. Over het verlies van een kind gaat de breekbare, gevoelige “Baby Bird”, weer prachtig, intiem gezongen. Een stevige pompende groove kenmerkt “Jasmine” waarin Layla helemaal losgaat en een psychedelische kant heeft het gitaarspel. Het voorlaatste nummer is een schitterende slowblues “We’re All The Same” met gitaarspel in de stijl van Gary Moore, waar Freischlader groot fan van is. Het album sluit af met het korte akoestische “Shine Brightly”.

Conclusie:
Een afwisselend album met ballades en rockig werk. Layla’s stem is uitstekend geschikt voor beide stijlen. Er staat heel veel tekst op en dat verklaart de lange speeltijd. Mooi album.

( In het voorjaar gaat Layla Zoe weer op tour).

The World Could Change - Layla Zoe (Official music video)

 
Line-up:
Layla Zoe: vocals, background vocals
Henrik Freischlader: drums, bass, guitar
Moritz Fuhrhop: organ

Tracks:
01: Dark Heart
02: Honey Pie
03: Praying Kind
04: The World Could Change
05: Man Behind the Curtain
06: Brother
07: Watch What You’re Doing
08: The Truth Song
09: Baby Bird
10: Jasmine
11: We’re All The Same
12: Shine Brightly

Links: www.cablecarrecords.com


Ook op Blues Magazine ...