Henrik Freischlader Band
LCB, Wuppertal (Duitsland)
27 februari 2010

Henrik Freischlader

Henrik Freischlader

Tekst : Andre Wittebroek ; Foto’s: Andre Wittebroek & Michael Wedegärtner

Afgelopen weekend startte de Henrik Freischlader Band (HFB) zijn 2010 tour in het LCB in Wuppertal. Deze plaats werd als startpunt gekozen omdat het de woonplaats van Henrik is. Men deed er twee shows die beiden helemaal uitverkocht waren, in totaal 1000 man. Vrijdag was de eerste show van de tour en ikzelf was er de tweede avond, de zaterdag dus.
Om half negen arriveerde ik bij een prachtig oud klassiek gebouw in Grieks-Romeinse stijl met grote zuilen en trappen aan de voorkant. Ben ik in Rome aangeland of toch in het Ruhrgebiet? Ik was toch goed, het bleek een oud concertgebouw te zijn, omgebouwd vooral voor jongeren. Binnen herinnerde het mij aan de jeugdcentra van de jaren zestig/zeventig die we in Nederland hadden zoals het oude Hedon in Zwolle, het oude Tagrijn in Hilversum. Een zaal voor de muziek en veel kleinere ruimtes met oude banken, muurschilderingen, graffity e.d. Supergezellige sfeer en prima publiek en ik voelde me weer twintig totdat ik op het toilet in de spiegel keek!!!
Na een korte kennismaking met de band begon de show om klokslag negen. Ik moet zeggen dat onze oosterburen dat altijd uitstekend doen: op de aangekondigde tijd beginnen, kunnen we in Nederland nog veel van leren! Het bleek dat er ook TV-opnames gemaakt werden voor een TV-ontbijtshow voor de zender SAT 1. Maandagmorgen 1 maart wordt het uitgezonden met interview. (Te laat om te zien helaas maar we kunnen dit artikel niet eerder plaatsen. Men vertelde mij dat Joe Bonamassa in mei in die show zit). Van die opnames sturen ze een DVD naar BluesMagazine die onze Marco vast wel ergens kan plaatsen! Kan een ieder zien wat ik bedoel met de HFB! Uitstekende band!

Henrik Freischlader Band

Bij deze hele tour is Martin Meinschaefer , de man waarna de laatste CD is genoemd, (zie interview en recensie januari) mee als geluidstechnicus en dat bleek direct een gouden greep. Ondanks de moeilijke omstandigheden, een erg laag plafond waaraan dikke ventilatiebuizen , slaagde hij erin een warm, vol en breed geluid te creeeren. Hut ab Martin!
De show zelf was een groot succes, de songs varieerden van zeer ingetogen tot knallende rockers met zeer stevig gitaarwerk. De nummers die er voor mij uitsprongen waren vooral de langere nummers met een rustig intro langzaam overgaand naar de muzikale climax zoals het 15 minuten lange When I First Saw You, alleen dat was de reis al waard; wat gigantisch mooi! Verder The Bridge mooie gitaareffecten , In Your Arms, heerlijke slowblues , Breakout een knallende blues , Wrong Way met een Peter Green sound , Never Be True met stevig rockig ritmisch gitaarwerk en een schitterende hammondorgelsolo van Moritz Fuhrhhop. Nu we bij de andere bandleden zijn beland deze zeker niet onvermeld laten. Het Hammondorgel geeft de band een extra dimensie, de strakke drums van Hardy Fischoetter (inclusief prima drumsolo) en het strakke basspel van Theofilos Fotiades maken het muzikale plaatje compleet.

Henrik Freischlader Band

Als laatste vermeld ik de jonge gitaartechnicus Mark Babilon (zie bovenstaande foto). Tijdens de show hadden we een interessant gesprek over………gitaren, snaren, bespanning, temperatuur en vochtigheid zaal, akoestiek zaal, volle of lege zaal…………Ik geef eerlijk toe dat ik nooit geweten heb dat het zo ingewikkeld was!! Op de setlist staan de voor elk nummer gebruikte gitaren afgekort erachter. De doorgestreepte nummers waren reeds gespeeld.

Henrik Freischlader Band

Na afloop nog lang nagepraat en nog dingen besproken zoals een tour in Nederland. In oktober zal er wat gebeuren, de eerste contacten zijn gelegd, voor meer zijn we bezig. Geinteresseerde mensen kunnen contact opnemen met BluesMagazine via info@bluesmagazine.nl of door gebruik te maken van het contact formulier. Men zal niet teleurgesteld worden, dat beloof ik!
Daarna de auto opgezocht en om half vier het nest in, maar het was het elke seconde waard!

Website Henrik Freischlader Band : www.henrik-freischlader.de

Henrik Freischlader Band


Ook op Blues Magazine ...