Joanne Shaw Taylor & Connor Selby

14 Februari 2024
Paradiso, Amsterdam

Joanne Shaw Taylor in Paradiso, Amsterdam (foto)

Joanne Shaw Taylor & Band

Tekst: Jos Verhagen | Foto’s (c) Marco van Rooijen.
Alle foto’s staan in het fotoalbum Joanne Shaw Taylor & Connor Selby

In 1987 was ik voor het laats in Paradiso, destijds bij een optreden van de Amerikaanse metalband Megadeth. Inmiddels ouder en bekeerd tot de blues nam ik de uitnodiging om naar Joanne Shaw Taylor in Paradiso te gaan dan ook met beide handen aan. Haar live album Blues from the heart is een van mijn favoriete live albums. Waarom dat is is simpel, Joanne Shaw Taylor heeft iets was ook Samantha Fish ook heeft, een karakteristiek stem geluid gecombineerd met weergaloos gitaarspel. Om dat live te mogen meemaken, een feest.

Connor Selby

Connor Selby

De avond opende met de Engelse Blues gitarist Connor Selby, die hier vanavond als solo artiest het voorprogramma verzorgde. Hij deed dat met verve al mist hij een beetje de gitaar virtuositeit die echte singer songwriters soms aan de dag kunnen leggen zoals b.v. Dom Martin. Wat wel mooi is aan deze Connor is dat hij een goede zanger is die de juiste intonaties in zijn nummers weten te leggen, zoals, op deze Valentijnsdag, zijn ode “Love letter to the blues“, aan zijn grote liefde de blues. Tal van nummers van zijn gelijknamige laatste album, Connor Selby kwamen voorbij,. Uitgekleed klinken nummers al goed en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe dit met band gaat klinken. Connor Selby is te zien bij het Schoppingen blues festival, 18 en 19 mei.

Joanne Shaw Taylor & Band

Na een korte pauze was het de beurt aan Joanne Shaw Taylor om te stralen, en stralen dat deed ze door op de dag na haar verjaardag haar Europese tournee te starten. Ze vertelde over haar speciale band met Paradiso, omdat zie hier als 15 jarig meisje ooit een van de eerste stapjes zetten op de muziek podia toen met Dave Stewart. Met een band vol ruig uitziende bebaarde mannen trok ze gelijk fel van leer met uptempo nummers als “All my love”, “Keep on loving me” en “In the mood”. Het bracht de stemming er direct in. Een feest om te zien en horen, het spelplezier straalde van haar af.

Joanne Shaw Taylor & Band

Na deze start nam ze wat gas terug en verteld blij te zijn om weer on tour te kunnen na de Covid crisis, en betoverende de zaal met “Let me down easy”, waarin haar bijzondere stemgeluid je kippenvel bezorgt. Ze heeft dat extra in haar stem dat emoties bij haar maar ook bij haar publiek oproept. Zo werd het nummer “Fade Away” voorafgegaan met een indrukwekkend verhaal over haar moeder, en was de uitvoering het absolute hoogtepunt van de avond.

Joanne Shaw Taylor & Band

Een ander hoogtepunt was “Watch em burn” wat uitmondde in een geweldige jam waarin drummer Eric Savage zich volledige uit kon leven. Hij was zo wie zo een levendige drummer waar de rest van de band wat statisch overkwam maar wel met zijn vieren een puik stuk live muziek voortbrachten waarop Joanne kon schitteren. Jammer dat de strakke tijdschema’s van Paradiso weinig ruimte laat voor een uitgebreide toegift want het publiek in de zaal was nog lang niet klaar met Joanne Shaw Taylor en haar band.

Joanne Shaw Taylor & Band

Joanne Shaw Taylor & Band

Joanne Shaw Taylor & Band

Joanne Shaw Taylor & Band

Fotoalbum Joanne Shaw Taylor & Connor Selby

Alle foto’s staan in het fotoalbum Joanne Shaw Taylor & Connor Selby.


Ook op Blues Magazine ...