Joanne Shaw Taylor - Heavy Soul (albumcover photo)

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Journeyman Records.
Release: 7 juni 2024

Tekst: Louis Lena

De 39-jarige Engelse zangeres/gitariste heeft met Heavy Soul haar negende album uitgebracht op het label van Joe Bonamassa’s Journeyman Records. Waar zij op haar vorige album Nobody’s Fool het bluesy pad verliet en richting pop ging, is Joanne nu weer terug waar ze hoort.

Heavy Soul is een album waarop haar sterke kanten, vocaal en op gitaar, volop te horen zijn. Het album bevat 10 nummers. Zeven eigen nummers, soms met ondersteuning. Drie bewerkingen van Joan Armatrading (All The Way From America), Van Morrison (Someone Like You) en soul/R&B artiest Joe Simon (Drowning In A Sea of Love).

De kick off knalt lekker uit de boxen, “Sweet Lil’ Lies” waarin Joanne haar bijna ex laat weten dat het wel mooi is geweest. Lekker ritme, vocaal maakt ze duidelijk dat het menens is dan gooit ze er nog een gitaarsolo uit die er mag wezen. De toon is gezet. In “All The Way From America” nog meer liefdesleed, ingetogen, met overtuiging gebracht en als je dan toch voor enkele covers kiest, dan is dit niet onmiddellijk de meest voor de hand liggende. Als je ‘m naast het origineel legt, legt Armatrading er net wat meer gevoel in.

“Black Magic” is vooral leuk door het catchy gitaarspel en het samenspel tussen Taylor en de background zangeressen. In “Drowing In A Sea of Love” slaagt Taylor er prima in om deze soulkneiter van een eigen geluid te voorzien. Knap, want het origineel van Joe Simon mag er ook zijn, ze giet er een lekkere eigen bluesy sound overheen, maar gaat ook een Temptations achtige sfeer niet uit de weg.

Dat het liefdesleven geen rozengeur en maneschijn is, blijkt nog maar eens uit “A Good Goodbye”, waar ze wederom met het achtergrondkoor tot een lekker samenspel komt. Met zoveel troubles is het niet gek dat je wat zwartgallig wordt. Als dat leidt tot wat Joanne in het titelnummer brengt, zou je bijna wensen dat ze nog even in deze stemming blijft. Een heerlijk nummer, één van de hoogtepunten van dit album.

Je mag het waarschijnlijk niet zo zeggen, maar als gitariste staat ze hier zeker weten haar mannetje en klinkt ze nogal venijnig als ze ons laat weten dat we geen idee hebben wat het is om met ‘’een heavy soul’’ opgescheept te zitten. In “Wild Love” maakt al dat liefdesgedoe plaats voor twijfels of het allemaal wel kan, maar het kan want ‘’we’ve got wild love”.

Van Morrison coveren is link, het lukt dan ook niet om de meester te overtreffen, Van the Man weet ‘m in zijn uitvoering van Someone Like You net meer te raken, geen schande. Na deze rust tijd om weer te knallen: “The Devil In Me” heeft weer alles wat dit album sterk maakt: vocaal op dreef, goed op de gitaar en de dames uit het koor doen ook weer mee. Wie het ook is, maar er is blijkbaar iemand die The Devil in Joanne weet te ontsteken. Vooral blijven doen kerel, al lijk je een beetje een slappe zak die alles buiten zichzelf legt, maar maak onze artieste maar lekker kwaad. Als dit het resultaat is, prima. En dan zijn we bij “Change Of Heart”, het laatste nummer. Het klinkt bijna als een opluchting. Er blijkt nog hoop op een liefdesleven te zijn wat eerder op het album steeds misliep. Het is haar gegund.

Een lekker album, fijn geproduceerd en een staalkaart wat Joanne Shaw Taylor allemaal in huis heeft. Op 29 juni is ze ook nog eens in Nederland te zien. Ze treedt op bij Muziek Op Rhoon in Rhoon/Poortugaal, dus grijp je kans.

Tracklist:
1. Sweet ‘Lil Lies
2. All The Way From America
3. Black Magic
4. Drowning In A Sea Of Love
5. A Good Goodbye
6. Heavy Soul
7. Wild Love
8. Someone Like You
9. Devil In Me
10. Change Of Heart

Joanne Shaw Taylor & Band

 
Socials:
Website: https://www.joanneshawtaylor.com/
Facebook: https://www.facebook.com/joanneshawtaylor/
Instagram: https://www.instagram.com/joanneshawtaylor/
Youtube: https://www.youtube.com/user/jstblues55/featured


Ook op Blues Magazine ...