Aynsley Lister
Jovel, Münster
15 Oktober 2021

Tekst en foto’s: André Wittebroek

Aynsley Lister is een goede bekende voor Blues Magazine. Vele malen besproken, de laatste keer in Piano Dortmund in 2018 toen er een interview met hem werd gedaan. Nu alleen dus een show verslag.
Deze eerste toer sinds de lockdown is een lange en gaat van 24 september tot en met 17 december en gek genoeg geen enkel optreden in Nederland. Vandaar dat Blues Magazine is uitgeweken naar Duitsland en zaal Jovel in Münster is er een goede gelegenheid voor. Niet ver, mooie zaal, zeer vriendelijke mensen.

De zaal heeft een mooi groot podium, uitstekend geluid en de show wordt goed bezocht. Het publiek reageert het hele optreden zeer enthousiast evenals de band die bestaat uit zanger gitarist Aynsley Lister, drummer Craig Bacon en bassist en tweede zanger Jono Martin.

Men speelt deze keer zonder toetsenist, dus een drie-mansformatie en Aynsley vertelt dat men daardoor vanavond een meer stevige set speelt met eigen nummers maar ook enkele nummers van Jimmy Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Verder wat nummers van het nieuwe album Alone For The Ride dat begin 2022 zal uitkomen.

Aynsley Lister

Na de aankondiging door Jovel-boeker René Back begint men het optreden met het zeer stevige, rockende instrumentale So Excite en dat pakt het publiek meteen helemaal in. Het is te zien dat ze ook echt voor de muziek gekomen zijn. Het geluid is perfect, Aynsley stem komt bijzonder goed en duidelijk door, de bas van Jono Martin klinkt diep, warm en vol en de drums van Craig Bacon helder en strak. Dat strakke is zijn stijl zoals goed te zien is op de video’s van The Nimmo Brothers bij Bluesmoose Café in Groesbeek. (fantastisch, legendarisch optreden was dat). Daarna het bekende All Of Your Love met heerlijke bas en drums intro en zalige gitaartoon en uitstekend gezongen . De lome groove en mooie overgangen kenmerken I’ll Grande Maffioso. Dan de titelsong van de nieuw uit te komen cd Along For The Ride, een meer poppy ballade met sterke koorzang, Jono blijkt ook over een prima stem te beschikken. Nu wisselt Aynsley van de Stratocaster naar de Gibson voor weer een instrumental, The Stumble van Freddie King. Hij vertelt dat op zijn twaalfde hij de eerste blues van John Mayall, Peter Green en de Kings (Freddie, B.B , Albert) hoorde door de muziek van zijn vader. De titelsong van het album Home volgt met een prachtige opbouw. Eerst rustig ingetogen met gevoelig spel en dan knallend naar de climax met mooie lage, diepe gitaarklanken.

Aynsley Lister in concert

Na de pauze beginnen ze met het rock and roll-achtige, stevige Testify van Stevie Ray Vaughan. Running Out On Me heeft een zware groove en de toch al geweldige ritmesectie komt hier helemaal aan zijn trekken. Leuke interactie met het publiek en dan stoppen de bas en drums en speelt Aynsley een stuk Old Mississippi-blues op slidegitaar waarna ze gedrieën verder gaan. Daarna wordt Hyde retestrak gespeeld met een lekker instrumentaal tussenstuk waarop het publiek bijkans uit het dak gaat. Top. Van Jimmy Hendrix volgt de heavy blues Little Wing waarna het eigen nummer Stay volgt, een meer funky blues met lekkere basis van diepe bas en strakke drums. Dan als afsluiter een prachtige uitvoering van Purple Rain van Prince. Dit staat al jaren op Aynsley’s setlist en het publiek zingt het uit volle borst mee. Schitterende gitaarsolo met een prachtige klank. Kippenvel.

Natuurlijk moeten ze terugkomen voor een toegift en dat wordt de fijne shuffle Tore met een lang tokkelend gitaarintro en dan is er ruimte voor de bas van Jono Martin en de drums van Craig Bacon om op de voorgrond te treden. Dan is het voorbij….denkt de band. Nemen afscheid maar het publiek blijft roepen en joelen om nog een toegift.

En dus komt er een tweede toegift het vette instrumentale Steppin’ Out waarin alles nog een keer uit de kast wordt gehaald en is het echt afgelopen en wordt het stil in Jovel…

Aynsley Lister & Band

Conclusie:
Alweer een fantastisch concert na Jimmy Reiter, Robert Jon and The Wreck, Thorbjorn Risager. Het lijkt erop dat bands en publiek door de lockdowns livemuziek zo ontzettend gemist hebben dat men, nu het weer kan, er dubbel zoveel plezier aan beleeft. Die behoefte moet gestild worden en dat blijkt.
Vanavond heeft iedereen weer geweldig genoten. De band, het zeer enthousiaste publiek en wat was de Aynsley Lister Band goed!

Volgende toer graag ook in Nederland!!

Blues Magazine bedankt René Back voor de zeer prettige samenwerking en accreditatie.

(22 oktober is Blues Magazine in Jovel voor het optreden van Eamonn mcCormack en Joanne Connor).

Line-up:
Aynsley Lister: guitar, vocals
Craig Bacon: drums
Jono Martin: bass

Links:
www.aynsleylister.co.uk
https://jovel.de

 


Ook op Blues Magazine ...