Foto Blues History: Post war blues deel 23 Shakey Jake Harris

Shakey Jake Harris (1921 – 1990)
Samengesteld door Hans Ros

Shakey Jake was een Amerikaanse Chicago blueszanger, mondharmonicaspeler en songwriter. James D. Harris (Shakey Jake) bracht in een periode van bijna 25 jaar vijf albums uit en hij werd vaak muzikaal geassocieerd met zijn neef, Magic Sam. Shakey Jake Harris werd geboren in Earle, Arkansas, in 1921, maar verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn gezin naar Chicago, Illinois.

Hij speelde eind jaren veertig in verschillende Chicago blues ensembles. Hij werkte ook als monteur en een professionele gokker (waar zijn bijnaam vandaan kwam – “Shake ‘em”). Zijn debuutopname vond pas in 1958 plaats. Zijn single, “Call Me If You Need Me” / “Roll Your Moneymaker”, werd uitgebracht door Artistic Records, met zijn neef Magic Sam en Syl Johnson op gitaar en werd geproduceerd door Willie Dixon.

In 1960 werkte Bluesville Records samen met de jazzmuzikanten Jack McDuff en Bill Jennings voor het album Good Times. Enkele nummers hiervan zijn Worried Blues en Just Shakey. Zijn latere opname van Mouth Harp Blues keerde terug naar meer traditionele bluesmuziek. Harris toerde en maakte deel uit van het American Folk Blues Festival in 1962.

Gedurende de jaren zestig verschenen Shakey Jake en Magic Sam regelmatig samen in Chicago en hielp Shakey Jake Harris, Luther Allison aan zijn opnamedebuut. Harris ging eind jaren zestig verder en nam met Allison in Los Angeles op “Further On Up The Road” op. Hij speelde ook met andere mondharmonicaspelers, zoals William Clarke.

Shakey Jake Harris nam vervolgens op voor World Pacific. Hij bezat ook zijn eigen nachtclub en een platenlabel, maar werd door slechte gezondheid gedwongen uiteindelijk terug te keren naar Arkansas, waar hij in maart 1990 op 68-jarige leeftijd stierf.

Shakey Jake - Hey Baby - American Folk Blues Festival 4 October 1962 - Baden Baden

 
Meer van Shakey Jake Harris luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...