Foto Blues Historie: Post war blues - deel 35 Alexis Korner

Alexis Korner (1928 – 1984)
Samengesteld door Hans Ros

Alexis Korner, geboren als Alexis Andrew Nicholas Koerner was een Britse bluesmuzikant. Vanaf midden jaren 1940 trad Korner, die ook Duits sprak, als amateur op bij Chris Barbers Jazzband, waar hij banjo speelde. Daarna keerde hij terug naar Londen, waar hij begin jaren 1950 optrad met diverse Londense skifflebands.

In 1954 ontstonden eerste opnamen met Ken Colyer, in 1958 produceerde Alexis Korner muziek met de skiffleband voor Tempo Records (Blues from the Roadhouse). Bij Chris Barber ontmoette hij de mondharmonicaspeler en bluesfan Cyril Davies. In 1961 formeerde Alexis Korner met Cyril Davies de tot 1967 bestaande band Blues Incorporated.

In Blues Incorperated speelden en zongen bekende muzikanten als Brian Jones, Mick Jagger, Charlie Watts, Danny Thompson, Jack Bruce, Ginger Baker, Eric Burdon, Graham Bond en Dick Heckstall-Smith. Blues Incorporated trad diverse keren op bij de BBC en was met de Cyril Davies All Stars samen de eerste Europese bluesband, die elektrisch versterkte muziek speelde. In 1963 verliet Davies de band om zich meer toe te leggen op de blues, aangezien Korner een blazersensemble bij de band had gehaald en de muziek voor Davies te jazzy was geworden.

In 1970 formeerden Korner, Thorup, producent Mickie Frost en songwriter John Cameron de band C.C.S. Hier vloeide door blues geïnspireerde bigbandsound samen met rockmuziek. Met C.C.S. kreeg Korner voor een korte periode erkenning bij een breder publiek met nummers als “Sunshine Of Your Love” en “The Band Played The Boogie”.

Op zijn navolgende soloalbums kreeg hij ondersteuning van talrijke muzikanten uit de rock- en jazzwereld. Bij Get Off My Cloud (1975) waren onder andere Peter Frampton, Nicky Hopkins en Steve Marriott betrokken. Op het album stonden nummers als “Song For Jimi”, “Get Off My Cloud” en “You Are My Sunshine”.

Alexis Korner presenteerde eind jaren 1960 een wekelijks een radioprogramma, waarin geen platen werden opgelegd, maar livebands speelden in de opnamestudio. Hier traden onder andere Jimi Hendrix en Cream op. Tijdens een optreden van Jimi Hendrix speelde Korner de slide-gitaar (op “Hoochie Coochie Man”), die te horen is op de cd BBC Sessions van Hendrix.

In 1972 presenteerde hij het 13-delig programma Sympathy For The Devil over de geschiedenis van rock en blues. Alexis Korner stelde daarin oude bluesmuzikanten voor, onder andere Big Joe Williams, Bukka White, Houston Stackhouse en Sam Chatmon. In 1983 werden door de BBC verdere 13 afleveringen van het programma gepresenteerd met Korner. Daarin interviewde hij onder andere gitaristen als Eric Clapton, B.B. King, Brian May.

Naast John Mayall wordt Alexis Korner als een van de grondleggers van de Britse blues” genoemd. Hij had een grote invloed op het geluid van de Britse muziekscene in de jaren zestig en speelde een belangrijke rol bij de vorming van verschillend bands zoals The Rolling Stones en Free. Alexis Korner werd in 2024 postuum opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame

Alexis Korner - Slow Down

Wil je meer luisteren van Alexis Korner, check deze link


Ook op Blues Magazine ...