Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 8, Silas Hogan

Silas Hogan (1911 – 1994)
Samengesteld door Hans Ros

Silas Hogan was een Amerikaanse bluesmuzikant. Zijn meest opvallende opnames zijn “Airport Blues”, “Lonesome La La” en “I’m Goin’ In The Valley”. Hij was de frontman van de Rhythm Ramblers. Hogan werd ingewijd in de Louisiana Blues Hall of Fame. Hogan leerde gitaar spelen als tiener en speelde regelmatig tegen het einde van de jaren dertig. Hij werd beïnvloed door Jimmy Reed, net als Lazy Lester en Slim Harpo.

Hij was begin jaren vijftig verhuisd naar Baton Rouge, Louisiana en, uitgerust met een Fender elektrische gitaar, vormde hij de Rhythm Ramblers, met Isaiah Chapman (lead-gitaar), Jimmy Dotson (drums) en Sylvester Buckley (mondharmonica) . Ze bleven bijna tien jaar bij elkaar en droegen bij aan de ontwikkeling van het Baton Rouge-bluesgeluid.

In 1962, toen Hogan 51 was, stelde Slim Harpo hem voor aan J. D. “Jay” Miller, een platenproducent gevestigd in Crowley, Louisiana. Miller begon via de kantoren van Excello Records aan de opnamecarrière van Hogan, in een tijd dat de belangstelling voor variaties in Swamp-blues afnam.
Verschillende singles van Hogan werden niettemin uitgebracht tot 1965, toen Millers onenigheid met de nieuwe eigenaren van het platenlabel het opnamecontract abrupt stopte.

Op sommige van zijn opnames werd Hogan ondersteund door de mondharmonica-speler Moses “Whispering” Smith. Hogan moest de groep ontbinden en keerde terug naar zijn fulltime baan bij de olieraffinaderij van Exxon. In de late jaren 1970 nam hij extra nummers op voor Arhoolie en Blue Horizon. Hogan stierf in januari 1994 aan hartziekten, op de leeftijd van 82.

 
Meer van Silas Hogan luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...