Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 22 Lowell Fulson

Lowell Fulson (1921 – 1999)
Samengesteld door Hans Ros

Lowell Fulson was een Amerikaanse bluesgitarist en songwriter. Na T-Bone Walker was hij de belangrijkste figuur in de blues van de westkust in de jaren 1940 en 1950.Fulson werd geboren op een Choctaw-reservaat in Atoka, Oklahoma, de zoon van Mamie en Martin Fulson. Hij verklaarde dat hij via zijn vader van Cherokee afkomst was, maar hij beweerde ook de afkomst van Choctaw. Zijn vader werd gedood toen Lowell een kind was en een paar jaar later verhuisde hij met zijn moeder en broers naar Clarita.

Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar Ada, Oklahoma en begon hij in 1940 bij Alger “Texas” Alexander voor een paar maanden, maar verhuisde later naar Californië, waar hij een band vormde met een jonge Ray Charles en de tenorsaxofonist Stanley Turrentine. Hij nam op voor Swing Time Records in de jaren 1940, Chess Records (op het Checker-label) in de jaren 1950, Kent Records in de jaren 1960 en Rounder Records (Bullseye) in de jaren 1970.

Lowell Fulson ging in 1943 in dienst en diende tot 1945 bij de Amerikaanse marine. Zijn meest memorabele en invloedrijke opnames zijn “3 O’Clock Blues” (de eerste hit voor B.B. King), “Every Day I Have The Blues”, geschreven door Memphis Slim, “Lonesome Christmas”, “Reconsider Baby” (ook opgenomen door Elvis Presley (1960), Eric Clapton (1994) en Joe Bonamassa) en “Tramp”, mede geschreven met Jimmy McCracklin en later gecoverd door Otis Redding met Carla Thomas en ZZ Top (voor het album Mescalero).”Reconsider Baby” werd door Chess Records opgenomen in Dallas met een saxofoonsectie met David “Fathead” Newman op tenor en Leroy Cooper op bariton.

Lowell Fulson bleef bij het Checker-label in 1962, toen hij verhuisde naar Kent Records, gevestigd in Los Angeles. Zijn nummer “Black Nights” uit 1965 was zijn eerste hit in een decennium en “Tramp” deed het zelfs nog beter en bracht hem tot R&B-sterrendom. Fulson’s laatste opname was een duet van “Every Day I Have The Blues” met Jimmy Rogers op de Atlantic Records-release van 1999, The Jimmy Rogers All-Stars: Blues, Blues, Blues.

Een cover van Fulson’s nummer “Sinner’s Prayer” verscheen op Eric Clapton’s album From the Cradle (1994) en op Ray Charles’s eerste album, Ray Charles (1957), en met BB King en Billy Preston op zijn laatste album, Genius Loves Company (2004). Harry Belafonte nam ook “Sinner’s Prayer op zijn Belafonte Sings The Blues album op. Lowell Fulson stierf in 1999, op 77-jarige leeftijd en werd begraven in Inglewood, Californië.

Lowell Fulson @ Mark Naftalin's Blue Monday Party

 
Meer van Lowell Fulson luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...