Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 21 Jimmy Witherspoon

Jimmy Witherspoon (1920 – 1997)
Samengesteld door Hans Ros

James Witherspoon was een Amerikaanse blueszanger. Witherspoon werd geboren in Gurdon, Arkansas. Witherspoon maakte zijn eerste platen met de band van Jay McShann in 1945. Hij nam voor het eerst op onder zijn eigen naam in 1947 en twee jaar later met de McShann-band, had hij zijn eerste hit, “Ain’t Nobody’s Business”. Een andere klassieke Witherspoon-compositie is “Times Gettin’ Tougher Than Tough”. Ook nam hij klassiekers als “Stormy Monday Blues” en “How Long How Long Blues” op.

De bluesstijl van Witherspoon – die van de ‘blues-shouter’ – raakte halverwege de jaren vijftig uit de mode, maar hij keerde terug naar populariteit met zijn album Jimmy Witherspoon uit 1959 op het Monterey Jazz Festival, met Roy Eldridge, Woody Herman, Ben Webster, Coleman
In 1961 toerde hij met Buck Clayton door Europa en keerde vele keren terug naar het VK, met een live Britse opname uit het midden van de jaren ’60, Spoon Sings and Swings (1966), met tenorsaxofonist Dick Morrissey’s kwartet.

In 1970 verscheen Witherspoon op Brother Jack McDuff’s London Blue Note-opname To Seek a New Home samen met Britse jazzmusici, waaronder Dick Morrissey en Terry Smith. In de jaren 70 nam Witherspoon het album Guilty! Op (later op CD uitgebracht als Black & White Blues) met Eric Burdon en met Ike White & the San Quentin Prison Band. Daarna toerde hij met een eigen band met Robben Ford en Russ Ferrante. Een opname uit deze periode, “Spoonful”, bevatte Witherspoon vergezeld door Robben Ford, Joe Sample, Cornell Dupree, Thad Jones en Bernard Purdie. Hij bleef optreden en opnemen in de jaren negentig.

De film Georgia uit 1995 portretteerde Witherspoon als een reizende, geweerverzamelende blueszanger, trucker, die een relatie heeft met het onrustige personage Sadie, gespeeld door Jennifer Jason Leigh en hij speelde Nate Williams in The Black Godfather (1974) en Percy in To Sleep with Anger (1990). Tijdens de jaren 1980 werd bij Witherspoon kanker geconstateerd. Na een operatie kwam hij er weer bovenop en keerde hij terug op het podium. In 1997 kreeg hij voor het album Live At The Mint een Grammy Award-nominatie. Jimmy Witherspoon overleed in 1997 op 74-jarige leeftijd. In 2008 werd hij opgenomen in de Blues Hall of Fame.

Jimmy Witherspoon with young Robben Ford on guitar! Nothing's Changed (1972/73)

 
Meer van Jimmy Witherspoon luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...