The Post War Blues
Samengesteld door Hans Ros

Arthur “Big Boy” Crudup (1905 – 1974)
Arthur William “Big Boy” Crudup was een Delta blueszanger, songwriter en gitarist. Crudup werd geboren in Forest, Mississippi. Hij had lessen bij een lokale bluesman, die Papa Harvey heette en later kon speelde hij in danszalen en cafés rond Forest. Hij begon zijn carrière als blueszanger rond Clarksdale, Mississippi. Als lid van de Harmonizing Four bezocht hij Chicago in 1939. Hij bleef in Chicago om te werken als solo-muzikant, maar verdiende amper als straatzanger.

De producer Lester Melrose zou hem hebben gevonden terwijl Crudup in een krat woonde, hem aan Tampa Red voorstelde en hem een platencontract bij RCA Victor’s Bluebird label aanbood. Hij nam eind jaren veertig op met RCA en begin jaren vijftig met Ace Records. Hij speelde soms met Sonny Boy Williamson II en Elmore James. Hij nam ook op onder de namen Elmer James en Percy Lee Crudup. Zijn nummers “Mean Old Frisco Blues”, “Who’s Been Foolin’ You” en “That’s All Right” waren populair in het Zuiden. Deze en zijn andere nummers “Rock Me Mama”, “So Glad You’re Mine” en “My Baby Left Me” zijn opgenomen door vele artiesten, waaronder Elvis Presley, Slade, Elton John en Rod Stewart.

Crudup stopte met opnemen in de jaren vijftig vanwege geschillen over royalty’s. Hij zei: “Ik realiseerde me dat ik iedereen rijk maakte en ik bleef arm”. Zijn laatste sessie in Chicago was in 1951. Hij keerde terug naar opnemen voor Fire Records en Delmark Records. Gedurende deze tijd werkte Crudup als arbeider om het lage loon dat hij als zanger ontving te verhogen. Na een geschil met Melrose over royalty’s keerde hij terug naar Mississippi. Later verhuisde hij naar Virginia en werkte als veldarbeider. Hij zong af en toe in drinkgelegenheden, waaronder de Do Drop Inn in Franktown, Northampton County.

In 1968 begon de bluespromotor Dick Waterman te vechten voor de royalty’s van Crudup en bereikte een overeenkomst waarin Crudup 60.000 dollar zou krijgen. Hill and Range Songs, waarvan hij de royalty’s zou krijgen, weigerde echter op het laatste moment de juridische documenten te ondertekenen. In 1971 had hij via tussenkomst van de Songwriters Guild of America meer dan $ 10.000 aan achterstallige royalty’s geïnd. Tijdens een reis naar het Verenigd Koninkrijk in 1970 nam Crudup “Roebuck Man” op met lokale muzikanten. Zijn laatste optreden was met Bonnie Raitt. Crudup stierf in 1974 aan complicaties als gevolg van hartaandoeningen en diabetes. Crudup is geëerd met een marker op de Mississippi Blues Trail, geplaatst bij Forest.

Arthur Crudup- Born into the Blues

 
Meer van Arthur “Big Boy” Crudup luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...