Foto Blues Historie: Post-war Blues deel 14 Brownie McGhee

Brownie McGhee (1915 – 1996)
Samengesteld door Hans Ros

Walter “Brownie” McGhee was een Amerikaanse Piemonte-blueszanger en -gitarist. McGhee werd geboren in Knoxville, Tennessee en groeide op in Kingsport, Tennessee. Toen hij 4 was liep hij polio op, waardoor zijn rechterbeen werd uitgeschakeld.McGhee bracht een groot deel van zijn jeugd onder in muziek, zong met een lokale harmonie-groep, het Golden Voices Gospel Quartet en leerde zichzelf gitaar spelen. Hij speelde ook de vijf-snarige banjo en ukelele en studeerde piano.

Op 22-jarige leeftijd werd McGhee een reizende muzikant, werkte in de Rabbit Foot Minstrels en raakte bevriend met Blind Boy Fuller, wiens gitaarspel hem enorm beïnvloedde. Na de dood van Fuller in 1941 promootte JB Long van Columbia Records McGhee als “Blind Boy Fuller No. 2”. In die tijd nam McGhee op voor Columbia’s dochteronderneming Okeh Records in Chicago, maar zijn echte succes kwam nadat hij verhuisde naar New York in 1942 en ging spelen met Sonny Terry, die hij al sinds 1939 kende, toen Terry de mondharmonica-speler van Fuller was.

De combinatie was een succes van de ene op de andere dag. Ze namen op en toerden samen van 1958 tot 1980, waarbij ze elk jaar 11 maanden lang toerden en tientallen albums opnamen. Tijdens de blues-revival van de jaren 1960 waren Terry en McGhee populair op het concert- en muziekfestivalcircuit, waarbij ze af en toe nieuw materiaal toevoegden, maar meestal trouw bleven aan hun roots en speelden naar de smaak van hun publiek.

McGhee verscheen in de televisieserie Family Ties, in een aflevering uit 1988 getiteld “The Blues, Brother”, waarin hij de fictieve bluesmuzikant Eddie Dupre speelde. Hij verscheen ook in de televisieserie Matlock, in een aflevering uit 1989 getiteld “The Blues Singer”, waarin hij een vriend speelde van een oude bluesmuzikant (Joe Seneca) die wordt beschuldigd van moord.

McGhee en Terry waren beiden ontvanger van een National Heritage Fellowship in 1982, de hoogste eer van de Amerikaanse overheid voor volks- en traditionele kunst. Een van McGhee’s laatste concerten was op het Chicago Blues Festival in 1995. McGhee stierf aan maagkanker in februari 1996 in Oakland, Californië, op 80-jarige leeftijd.

Brownie McGhee - 1988- live

 
Meer van Brownie McGhee luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...