Foto Album recensie: Damon Fowler and friends - Live at the Palladium

Damon Fowler & Friends – Live At The Palladium
Format: CD
Label: Landslide Records
Release: 20 Januari 2023

Tekst: Jos Verhagen

Damon Fowler, de amerikaanse singer songwriter, heeft een lang muzikaal track record, met zijn eigen bad maar ook als gast speler bij tal van grootheden (Dicky Betts, Gregg Allman, Johnny Winter, Jeff Beck). Het begin van zijn carrière startte echter bij The Freight Train Band van drummer Butch Trucks (Allman brothers band). Na diens overlijden in 2017 is hij met zijn eigen band verder gegaan, en waar voorheen hem oppervlakkigheid werd verweten is na de dood van zijn mentor Butch Trucks is zijn spel met sprongen vooruit gegaan. Alle stijlen van de gitaar beheersend brengt hij een heerlijk vorm van broeierige roots blues die in zijn live albums het beste tot uiting komt.

Live at the Palladium is een geweldig album, je voelt en beleefd de muziek je voelt de passie. Samen met zijn vaste band en wat van zijn muzikale vrienden tovert hij een waar muziek feest voor. Zijn band Justin Headley (drums) en Chuck Riley (bass), zijn vrienden Jason Ricci (harmonica), Eddie Wright (guitar) en Dan Signor (keyboards).

De opener ‘”We have got a good thing” start dit muzikale feest dat gelijk een hoogte punt beleefd bij “The Guitar”. Een song over jezelf terug vinden met geweldig gitaar werk, iets wat je mag verwachten met zo’n titel. Met een mooie selectie van nummer uit zijn oeuvre vervolgt het album met “I’ve been low”(2021). Dan Signor geeft diepgang met ragfijn pianospel en Damon Fowler stampt aan het einde toe lekker door. Dan wordt Jason Ricci op het podium wordt uitgenodigd. In “Some Things Change” hoor ik Jason Ricci zoals ik hem het liefst hoor, de man blijft een virtuoso op de mondharmonica. De drive en de power in de nummer zijn weergaloos. Na deze uitspatting gaat het roer om, op een rustiek reggae deuntje blaast Jason Ricci muziek in dit nummer. “Don’t Feel Like going there today” van het album dat Damon maakte met Southern hospitality is bijna acht minuten genieten van de mondharmonica, piano en gitaar.

De slow blues “Tax man”, is in alles wat slow lues live moet zijn. Laag in tempo met een magistrale solo van Jason Ricci, woorden schieten hier te kort. De shuffle “Up the line” van Little Walter klink zo bekend, waarbij de wisselwerking tussen Jason en Damon doet smaken naar meer, zou er een vervolg album in zitten, ik hoop het. “Fruit stand Lady” grijpt terug op wat southern rock, Eddie Wright speelt hier de tweede gitaar. Soms hoef je over een nummer niets te schrijven “Old fools, barstools and me”, is gewoon ontroerend mooi. “Sugarshack” is een track van het gelijknamig album uit 2009. In deze afsluiter trekt Damon nog eens alle registers open zijn en besluit hij met een vernietigende slide solo.

Conclusie: Live at The palladium van Damon Fowler is er een voor in de jaarlijstjes.

Tax Man

 
Tracklist:
1. It Came Out Of Nowhere
2. The Guitar
3. I’ve Been Low
4. Some Things Change
5. Don’t Feel Like Going There Today
6. Tax Man
7. Up The Line
8. Fruit Stand Lady
9. Old School Barstool And Me
10. Sugar Shack


Ook op Blues Magazine ...