Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Jason Ricci

Jason Ricci
Samengesteld door Hans Ros

Jason Ricci is een Amerikaanse bluesmuzikant die bekend staat om zijn virtuositeit op de mondharmonica en zijn unieke benadering van het genre. Hij werd geboren op 17 februari 1974 in Portland, Maine en groeide op met een passie voor muziek. Ricci begon op jonge leeftijd met het bespelen van de harmonica en ontwikkelde al snel een unieke stijl die elementen van blues, jazz en rock combineert.

Hij ontwikkelde zijn stijl door naar Little Walter, Paul Butterfield, Pat Ramsey en Adam Gussow te luisteren. In 1995 verhuist Jason van Portland naar Memphis, TN, waar hij zijn eerste titelloos album opneemt. Hij heeft samengewerkt met vele bekende bluesmuzikanten, waaronder Johnny Winter, Walter Trout en Nick Curran.

In die periode geraakt hij verslaafd aan drugs en belandt hij in de gevangenis. In 1999 wint Jason de “Mars National Harmonica Contest” en treedt hij op, samen met Keith Brown. Na zijn samenwerking met Big Al & the Heavyweights en zijn verblijf in Raleigh, North Carolina, richt Jason in 2002 zijn eigen band Jason Ricci & New Blood op.

In 2007 wordt hij genomineerd voor een “Blues Music Award” als “Harmonica Player of the Year”. In 2010 verhuist Jason naar New Orléans en brengt hij met The Bad Kind “Aproved By Snakes” uit. Van dit album komen de nummers als “Something Just Arrived”, “I’m Too Strong For You” en “Got Cleaned Up”. Jason speelt harmonica op Johnny Winter’s album “Step Back” in de song “My Babe”. Het album won in 2015 de “Grammy Award” als “Best Blues Album”.

Wat Jason Ricci onderscheidt van andere bluesmuzikanten is zijn technische vaardigheid op de mondharmonica. Hij staat bekend om zijn snelheid, precisie en expressiviteit op het instrument en wordt vaak beschouwd als een van de beste harmonicaspelers ter wereld. Naast zijn technische vaardigheid staat Ricci ook bekend om zijn onconventionele benadering van de blues. Hij combineert traditionele bluesmuziek met invloeden uit jazz, rock en zelfs funk, waardoor zijn muziek een unieke en verrassende twist krijgt.

Jason Ricci blijft een invloedrijke figuur in de bluesmuziek en blijft zijn publiek verbazen met zijn muzikale talent. Luister eens naar zijn laatste album Behind The Veil.

St. James Infirmary

Wil je meer luisteren van Jason Ricci, check deze link

Jason Ricci and the Bad Kind zijn live te zien op:
30 juni De Bosuil, Weert.
3 juli Musicon, Den Haag
6 juli Hookrock, Diepenbeek (Belgie)

Foto Blues History: Contemporary blues (1980-present): Jason Ricci


Ook op Blues Magazine ...