Foto Album review: Jason Ricci and the Bad kind: Behind The Veil

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Gulfcoast records
Release 28 september 2023

Tekst: Jos Verhagen

Jason Ricci is weer terug, Hij was een tijdje van de radar verdwenen bij mij maar in het begin van het jaar dook op, op het live album van van Damon Fowler, een aanrader trouwens dat album.
Behind the Veil, het nieuwste album van de New Orleans woonachtige mondharmonica-gigant. Jason Ricci en zijn band, The Bad Kind, laten op dit album horen wat je met de mondharmonica allemaal bereiken. Hij toont zijn mondharmonica-vaardigheden tegen een solide basis van blues rock. Jason Ricci, is een meermaals onderscheiden mondharmonica speler in 2022 verdiende hij nog een blues award. Op Behind the veil werkte samen met producer Tony Daigle en werd het opgenomen in de Dockside Studio in Maurice, Louisiana. Naast Ricci op mondharmonica en zang bestaat de band uit Ricci’s vrouw Kaitlin Dibble (zang), Brent Johnson (gitaar, achtergrondzang), Jack Joshua (contrabas, elektrische bas, zang) en John Perkins (drums). Naast zijn band speelt gast muzikant Joe Krown mee op de piano en Hammond op de nummers 2, 8 en 12. Verder speelt Jason Ricci’s label genoot Joanna Connor met haar ​​gitaargenialiteit mee op track 10. Als extra achtergrondzangers zingt Lauren Mitchell op het album mee.

Het album opent met “Casco Bay”, het op een lome wals gebaseerd ritme e heeft wel iets weg van een zeemanslied. Een opvallend begin waar Jason heerlijk een solo wegblaast. Vervolgens worden we getrakteerd op een cover van Ruth Browns klassieke nummer “5-10-15”. Kailtin Dibble’s steelt hier de show in deze jaren 50 revival song. De strakke groove, pakkende hooks en een mondharmonica-solo die Ricci’s melodische controle laat zien, maken het af. Het instrumentale “Baked potato”, is virtuositeit van Ricci, die zich helemaal laat gaan in dit nummer. “Cirque Du Soleil’” volgt een meer typische bluesrock route, met bijtende mondharmonica-riffs en doordringende gitaarleads. terwijl de medley “Wrong Kind Of Easy/Nobody But You”, een duet tussen Jason Ricci en Kailtin Dibble, een geïnspireerd stuk is vol leuke dynamische verschuivingen en aangevuld met fantastisch gitaar- en mondharmonicawerk.

Het hoogtepunt van het album is echter Ricci’s vertolking van de iconische jazzstandaard “St. James infirmary” . Het nummer begint met een meeslepende mondharmonica-intro die het melodieuze van Ricci demonstreert voordat zijn raspende, theatrale zang in het spel komt en een punkachtig randje aan het geheel toevoegt. Vervolgens, afwisselend bijtende gitaarlicks en mondharmonicapassages en beklijvende zang, met iets meer dan 8 minuten een uitdagende uitvoering van deze klassieker. “Why Don’t We Sleep On” is een vlot duetje tussen Jason en zijn vrouw Kaitlin. Dax Riggs “”Terrors of Nightlife” is ook een hoogtepunt, een slowblues met magistraal spel; de zang van Jason doet met denken aan Mick Jagger, schitterend nummer. “No Way” daarentegen is een” levendige, volle bluesrocker is, compleet met vlammende slidegitaar van Joanna Connor waarin je de riff van Spoonfull kunt terug horen. Als afsluiter is gekozen voor het Booker T and the MG’s nummer “Hip Hug-Her”, het origineel nauwgezet volgend, herken je de typisch Booker T structuur alleen plakt Jason er dik 5 minuten aan vast met fijn solowerk van zowel Jason als Brent Johnson gitaar en Joe Krown met zijn Hammond.

Het album is een vakkundig gecomponeerd pallet aan nummers, waarbij elk nummer op zichzelf lijkt te staan zonder dat er een duidelijk concept achter zit. Is dat erg, in het geheel niet omdat aan de andere kant Jason Ricci’s mondharmonica een prominente rol speelt. Zonder al te veel te overheersen, is het ingetogen waar dat nodig is en ruig waar dat op zijn plaats is. Het dient het de nummers in plaats van ze te domineren. Dit album is voor must voor mondharmonicaliefhebbers als ook een fijn album voor iedere bluesliefhebber.

Terrors of Nightlife

 
Tracklist:
1. Casco Bay
2. 5 -10 -15
3. Baked Potato
4. Cirque du Soleil
5. Wrong Kind of Easy / Nobody But You
6. Ain’t She Fine
7. St. James Infirmary
8. Why Don’t We Sleep On
9. Terrors Of Nightlife
10. No Way
11. Shipwreck
12. Hip Hug-Her

Socials:
Website: https://mooncat.org/
Facebook: https://www.facebook.com/TheBadKind/
Instagram: https://www.instagram.com/jasonricci93/


Ook op Blues Magazine ...