Foto Album recensie: Bjorn Berge - SteelFingerSlim

Format: CD, Vinyl, Digital
Label: Blue mood records
Release: 26 januari 2024

Tekst: Jos Verhagen

Bij Bjorn Berge denk je aan de akoestisch gitaar, een meester zo omschrijft men hem. Het is een man met tientallen jaren ervaring met het maken van album en live optredens, Hij kan zijn gitaar laten praten. Zijn oeuvre omvat een muzikale reis door de blues, rock funk en gevoelige ballads. Om dit album begeleid hij zichzelf met een Stomp box en een Looper. Op twee nummers Your Man en Begging gebruikt hij een simpele drumcomputer.

Het album SteelFingerSlim bevat 12 nummer, 8 nieuwe tracks en een viertal verrassende covers. T-Rex – Get it on, Ben Harper – Like a king, Willie Dixon – Spoonfull en Deep purple – Black Night. Uitgekleed en ontdaan van alle elektronische poespas krijgen deze nummers een andere lading.

Over de eigen songs van Bjorn: De soms zwaarmoedige teksten gaan over het leven en worden vormgegeven door zijn donkere stem en zijn knisperend heldere gitaar spel, en af en toe met een dwingend Stomp box beat. Nummers die er uit schieten, “Mama said”, een nummer over het toenemende aantal verwarde mensen op straat en de gevaren die daar mee gepaard gaan. “Bastards”, politiek beladen over activisten die hun rechten oproepen en het gevoelige “Begging”, met een mooie Dobro solo. Van de Covers is het “Black night”, de wijze hoe Bjorn met een simpele gitaar het origineel benaderd is van verbluffende schoonheid.

Bjørn Berge- Black Night (Deep Purple)

 
Tracklist:
1. Mama Said
2. Get It On
3. Your Man
4. Devil Calling
5. Like A King
6. Bastards
7. Spoonfull
8. Begging
9. Black Night
10. Don’t Look Back


Ook op Blues Magazine ...