Blue Highways
Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn – Utrecht
23 April 2011


Tekst : Jolanda Haanskorf / Foto’s : Marcel Houweling

Verrast en blij was ik dat Blue Highways heeft besloten een doorstart te maken.
Natuurlijk hebben we ‘Take Root’ in Groningen, ‘Naked Song’ in Eindhoven en het ‘Crossroads Festival’ in Bergen op Zoom maar op het gebied van americana festivals is Blue Highways (met altijd weer een prachtige line-up) in het midden van ons landje zeer welkom !
Bij aankomst (mijn TomTom heeft steeds weer moeite om de ‘Rode Doos’ te vinden) werd ik netjes naar de (gratis) ruime parkeerplaats begeleid. Hartelijk ontvangst, iedereen in goede stemming, zonnetje, drankje en live muziek. Wat wil je nog meer ?

Van het optreden van Jenee Halstead in de aangebouwde tent heb ik nog net een stukje mee kunnen pikken. Valt niet mee om het festival te openen maar met haar volle stem en bijgestaan door bassist Gerco Aerts en gitarist BJ Baartmans was het een succesvolle opening van Blue Highways 2011.

Snel naar de grote zaal waar Boris McCutcheon & The Saltlicks ondertussen al begonnen waren. Jammer dat je altijd delen van optredens moet missen op festivals !
Er was een plekje vrij achterin en jammer genoeg klonk het op die plek nogal ‘hol’. Desondanks vond ik het geweldig ! Voor mij was dit de eerste keer dat ik Boris & band live zag, de vele optredens die hij in Nederland heeft gedaan heb ik tot nu toe allemaal moeten missen. Een groot deel van de in Nederland zeer goed ontvangen cd ‘Wheel of Life’ werd ten gehore gebracht. Heerlijke country roots.

In de inmiddels veel te warme tent (.. heel de dag het zonnetje erop, dat wil wel..) begon het optreden van Justin Rutledge. Wat een warme stem ! Naast hem zat Burke Carroll voor de begeleiding op pedal steel. Gitaar, pedal steel en zang.. that’s all it takes. Prachtige luisterliedjes ! ‘A Penny For The Band’ (wat ook gebruikt voor Dolly Parton’s country music documentaire) was geloof ik favoriet bij iedereen.

Daarna was het weer kiezen.. Matt The Electrician (met Matt Sever, Scrappy Jud Newcomb en Ida Wenoee Bach) of Frazey Ford & band. Moeilijk hoor.. Matt & Jud zetten altijd een vrolijk stuk muziek neer, lekker upbeat.. je weet dat je goed zit. Toch heb ik als The Be Good Tanyas liefhebber gekozen voor Frazey Ford. Het eerste nummer zong Frazey alleen, zonder band. Haar uit duizenden herkenbare stem deed de zaal in stilte vallen. Prachtig mooi ! Ook Trish Klein stond op het podium met banjo.. tweederde van The Be Good Tanyas on stage. Zelf had ik liever de Be Good Tanyas voor een laatste optreden op de buhne gezien, maar helaas zijn de Canadeese dames gestopt met deze formatie.
Al met al een mooi optreden !

Brian Webb en Rose Polenzani heb ik gemist, tijd voor de innerlijke mens ;-).. aan het enthousiaste geklap te horen was het een succes.

Tijd voor Jesse Winchester, dé act van vanavond.. Velen kwamen speciaal voor hem.
Jesse vertelde dat het alweer 34 jaar geleden was dat hij zijn laatste optreden in Nederland had. Een integer en bescheiden man, het publiek wederom in stilte, luisterend naar zijn prachtige teksten. Bekende nummers als ‘Brand New Tennessee Waltz’ en ‘Biloxi’ kwamen voorbij en tot mijn genoegen ook ‘A Showman’s Life’.. altijd gedacht dat dat een Buddy Miller original was maar ook dit prachtige nummer blijkt door Jesse Winchester te zijn geschreven (al hoor ik ‘m toch liever van Buddy Miller maar daar is vast het gehele publiek het niet mee eens..). Tegen het eind volgde een minutenlang applaus en de bijna 67-jarig Jessie stond op om (al dansend) acapella ‘You Can’t Stand Up Alone’ als toegift te zingen.. samen met zang en geklap van het publiek.

Gauw door naar de kleine zaal (de tent) waar Iain Adventure al begonnen was. Iain Matthews, Ad Vanderveen en Kersten De Ligny. Samen zetten zij een fantastisch afwisselende set neer. De heren zijn door de jarenlange samenwerking goed op elkaar ingespeeld en wederzijds respect straalt er van af ! Bijna spijtig dat ik dit optreden niet vanaf de eerste minuut heb gezien besluit ik volop te genieten van het resterende half uur met in m’n achterhoofd de wetenschap dat Iain Matthews op 15 mei a.s. de headliner is op het Crossroads Festival in Bergen op Zoom ! Een mooie herkansing !

Hup, weer naar de grote zaal voor Jimmy Lafave ! Weer heel jammer dat het tegelijk valt met Israel Nash Gripka.. aaarghhh !!
Wat een heerlijke stem heeft Jimmy Lafave toch. De zaal zit vol en het geluid is perfect. Geweldig ! Vooral de gevoelige ballads raakten me diep.. zooooo mooi ! En het komt er zo gemakkelijk uit ;-).. wow ! De 5-koppige band is goed op elkaar ingespeeld en het publiek gaat uit z’n dak bij de spetterende solo’s van toetsenist Radoslav Lorkevic.

Toch nog even naar de tent om een stukje van Israel Nash Gripka te horen, die samen met Joshua Fleischmann, Eric Swanson, Joey McClellan, Chris Holston, Aaron McClellan op het podium staat. Complimentje voor het geluid in de tent !! Perfect ! De laatste keer dat ik Israel Nash Gripka live heb gezien speelde hij een akoestische set in z’n uppie. Deze set was totaal anders… een sound die soms doet denken aan Clearance Clearwater Revival en met de power van John Fogerty’s stem. Zijn rauwe stem komt zowel in de country rock als in de ballads goed tot zijn recht. Een geweldig afwisselende show !

Eventjes twee nummers van American Aquarium beluisterd in de grote zaal, stevige americana van een vijftal jonge mannen uit NC. Als dit het nieuwe americana is (zoals ze zelf zeggen) ben ik benieuwd.. van mij mag er wat meer passie in ;-)..

De laatste 20 minuten nog even swingen bij de Seatsniffers. Een leuke rockabilly afsluiting van de avond. Moet zeggen dat deze jongens uit ons buurland beter uit de verf kwamen dan ik tot nu toe op video had gezien.. Leuk !

Nog even bij ‘Lucky Dice’ cd-tjes kijken en opnieuw een abonnement op ‘Heaven’ afsluiten, een laatste drankje bestellen, nog een praatje maken en dan is het tijd om richting huis te gaan.. middernacht..
Volgend jaar hopelijk ook een beetje bluegrass, verder vond ik het een geslaagde avond !

Fotoalbum Blue Highways 2011

Meer foto’s, zie http://www.marcelhouweling.nl/photos/photoset.html?tag=lastfm:event=1790330.


Ook op Blues Magazine ...