Boer ’n Blues
met Flavium, John Primer en Danny Bryant
19 maart 2010
Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer

Ingestuurd door Chris Verhoef

Vrijdag 19 maart traden 3 bands op in Zoetermeer. Sinds hun 40 jarige jubileum concert zijn de heren van Flavium weer bij elkaar en toeren ze door het land. De verwachtte brok herrie bleef uit. Het concert sprak boekdelen, lekkere oude nummers en covers zoals “I just wanna make love to you” deden me denken aan vervlogen Rhytm & Blues tijden van de Stones andere nummers weer aan Clapton maar altijd met een vleugje Flavium. Een compliment is op zijn plaats voor de goed uitgebalanceerde licht- en muziekinstallatie en het zeer acceptabele aantal decibels dat hieruit kwam. Flavium werd op deze manier voor mij een positieve verrassing.

John Primer bracht “real deal blues from the states”. Op 65 jarige leeftijd gepassioneerd spelend. Een genot om naar te kijken en luisteren. Zeker als je op de details let. De droge blik en hangende lip van de bassist die geen zichtbaar lachje vertoont als hij wordt gepresenteerd aan het publiek door John, aangevuld met de pijp-zuigende drummer die gebruik maakte van het reeds opgestelde drumstel van Danny Bryant’s Red Eye band. Muzikaal een genot, deze man zeker even gaan beluisteren ergens in Nederland de komende dagen.

En dan natuurlijk Danny Bryant, een gitaarfenomeen. Sinds 22 juni 2002, toen hij zijn eerste optreden in Nederland gaf bij Artishock te Soest en net zijn CD “Watching Out” gereleast had, volg ik hem al. Opnieuw speelt hij overweldigend en tegelijk ook heel ingetogen. Zijn ‘zingende’ snaren trucjes, zijn variatie tussen bombastisch geweld en subtiel spel en ook nog eens begenadigd met een heerlijke bluesstem maken zijn optreden een genot om naar te luisteren. Just as I Am, titelnummer van zijn laatste CD speelt hij direct aan het begin van zijn optreden. Een slowblues nummer, heerlijk om even bij weg te zwijmelen. Even later, tijdens een steviger nummer, slaat Trevor en passant nog even het drumstel in duigen, snaredrum valt eraf, highat verschuift meerdere malen en de bekkens krijgen er flink van langs. Werk voor de stageboys en dame. Wat een bodybuilderarmen heeft deze gozer gekregen. Gelukkig bezit hij nog steeds een prima timing en beschikt hij over diverse drumslag variaties. Voor mij was het moment dat Danny Bryant al vroeg in zijn set John Primer op het podium uitnodigde een uniek moment. Samen speelde ze 2 nummers (zie video’s) waarbij Danny ondeugend John Primer uitdaagde om zijn loopjes na te spelen. Een oneerlijke strijd, aangeven is één, maar een ‘Danny’ naspelen is natuurlijk veel lastiger. John deed dit met veel plezier. Zelfs de zeer korte hoge noot deed hij perfect na tot groot plezier van beide heren en de bezoekers. Een unieke combinatie en optreden werd het zo. John kon niet nalaten om met een vette glimlach Danny tot “Bad bad boy” te bestempelen bij het verlaten van het podium na deze ongelijke strijd. Danny volbracht vervolgens zijn optreden, onder goedkeurende blikken van zijn vader Ken op bas, zoals we dat van hem kennen met enkele nieuwe en wat oudere nummers. Een heerlijke vrijdagavond vol met blues in De Boerderij in Zoetermeer. Had ik niet willen missen.


Ook op Blues Magazine ...