De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken.

Foto The Iconic Blues Albums - Stevie Ray Vaughan – Texas Flood

9 – Stevie Ray Vaughan – Texas Flood
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Texas Flood” van Stevie Ray Vaughan werd uitgebracht op 13 juni 1983. Het was het debuutalbum van de Amerikaanse bluesgitarist en zanger en wordt vaak beschouwd als een van de beste bluesalbums aller tijden.

“Texas Flood” is een meesterwerk dat vol zit met rauwe energie, virtuositeit en emotie. Het is een eerbetoon aan de bluesmuziek met invloeden uit rock, jazz en soul. Het album werd opgenomen in slechts drie dagen in Jackson Browne’s studio in Los Angeles en bevat een mix van originele nummers en enkele covers.

Browne en Vaughan leerden elkaar kennen in 1982 op het Montreux Jazz Festival in Zwitserland waar Vaughan als eerste artiest zonder platencontract optrad. Hoewel het publiek, grotendeels liefhebbers van traditionele blues, Vaughan en Double Trouble uitjouwde, vond Browne dat de band fantastisch speelde. Na het optreden bood hij zijn pakhuis in LA aan waar Vaughan en zijn kompanen gratis de nummers mochten opnemen die uiteindelijk Texas Flood zouden vormen.

Enkele topnummers van het album zijn:
“Love Struck Baby” – Een krachtig nummer met een onweerstaanbare gitaarriff en een explosieve solo.

“Pride and Joy” – Een van Vaughan’s bekendste nummers met zijn herkenbare gitaarspel en soulvolle zang.

“Texas Flood” – Het titelnummer van het album en een klassieker in de bluesmuziek. Het is een emotioneel geladen nummer met een langgerekte gitaarsolo die de luisteraar meesleept.

“Tell Me” – Een bluesballad met een pakkende melodie en lyrisch gitaarspel.

“Rude Mood” – Een instrumentaal nummer waarin Vaughan zijn gitaarkunsten tentoonstelt met snelle en virtuoze riffs.

Het album “Texas Flood” betekende de doorbraak van Stevie Ray Vaughan en vestigde zijn naam als een van de grootste gitaristen aller tijden. Het werd goed ontvangen door zowel critici als het publiek en staat bekend om . Het album toont de enorme passie en technische vaardigheden van Vaughan, evenals zijn vermogen om de bluesmuziek nieuw leven in te blazen en een modern geluid te creëren.

Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Texas Flood (Live From Austin, TX)

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...