Blues Column 24 – Jos Verhagen in de ban van … Stevie Ray Vaughan – In Step

Een zoektocht in het onbekende, een column door Jos Verhagen

In de jaren dat ik nu recensies schrijf voor Blues Magazine word ik regelmatig me bewust van het rijke blues verleden. Echt verdiepen in de blues historie kwam nog niet echt bij me op tot ik in het bezit kwam van een blues collectie van eind jaren 80 tot 2006, zo’n 6000 CD’s. Waar ik altijd op zoek was naar nieuwe bands en artiesten, bood deze verzameling ook nieuwe muziek te ontdekken uit het verleden. Deze ontdekkingen wil ik delen en door een link te leggen met de concertagenda al schrijvend daarover de beginnende blues liefhebber een plezier doen.

Stevie Ray Vaughan – In Step

Stevie Ray Vaughan – In Step

27 augustus 2020 was het dertig jaar geleden dat Stevie Ray Vaughan bij een helikoptercrash het leven liet. Het deed me beseffen wat een bijzonder jaar 2020 is, los van de coronacrisis herdachten we ook Rory Gallagher [25 jaar] en Jimi Hendrix [50 jaar]. Momenten om bij stil te staan met herinneringen aan te vroeg overleden blueshelden. In mijn columns had ik Rory en Jimi al herdacht vandaar dat ik mijn aandacht nu richt op Stevie Ray Vaughan. In de collectie kwam ik Stevie Ray 41 maal tegen en het mooie van een (te) vroeg overleden blues artiest is, dat er uit allerlei spelonken live bootlegs, verzamelaars met niet eerder uitgegeven nummers opduiken. Zo vond ik in de collectie bijvoorbeeld een promo CD voor een Amerikaanse tour die hij samen deed met Jeff Beck.

Officieel heeft Stevie Ray Vaughan vijf albums uitgebracht met daarnaast een album met Albert King en een met zijn broer Jimmy Vaughan, ‘Family Style’. Waar ik me in deze column op focus is In Step, zijn comeback CD na een zware drank- en drugsverslaving. Een CD vol prachtige blues van een gitarist die verlost is van het verleden. Die, zoals te zien is op de prachtige foto op het hoesje, zich nederig toont en schaamt voor zijn uitspattingen. Een CD die terecht een Grammy won.

Stevie Ray Vaughan - Life without you / Frosty 4/22/88

De CD opent met een rock´n roll blues The House Is Rockin´, gevolgd door zijn enige nummer 1 hit Crossfire, het is een beetje poppy deuntje waar in het outro Stevie zijn karakteristieke sound laat horen. Hij zingt in deze CD zijn drank- en drugsverleden van zich af. Door het afkicken is hij zich meer bewust geworden van zijn omgeving en van de kant die hij met zijn muzikale carrière op wil. Je hoort het terug in Tight Rope bijvoorbeeld, met dat swingende bas werk van Tommy Shannon en zijn gitaar solo´s. Een ander nummer wat velen bekend in het oor zal klinken is Wall Of Denial, een geweldig nummer waarin Stevie lekker losjes heerlijk weg musiceert. Mijn favoriete nummer Riviera Paradise, ingetogen zijn virtuositeit etalerend in dit instrumentale meesterwerk. In Step bevat naast tien studio tracks ook vier live tracks met als hoogtepunt Life Without You waar hij in een persoonlijke ontboezeming zijn leven overziet en laat horen wat voor een gitarist hij was.

‘In Step’ is ook de CD waar de kracht ook zit in zijn begeleidingsband Double Trouble, met Reese Wynans op keyboards, Chris Layton op drums en Tommy Shannon bass. Deze drie top muzikanten kom je nog regelmatig tegen op allerlei blues CD´s. Chris Layton is bijvoorbeeld de vaste drummer bij Kenny Wayne Shepherd en Reese Wynans bracht dit jaar nog een prachtige solo album uit met medewerking van zijn oude maten Chris en Tommy met onder andere vier nummers van Stevie Ray waarbij hij wordt bijgestaan door een keur aan hedendaagse blues iconen zoals Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Keb’ Mo’, Warren Haynes en Doyle Bramhall II, zie recensie.

Stevie Ray Vaughan & Double Trouble - Riviera Paradise (Live From Austin, TX)

Stevie Ray Vaughan – In Step
Track list
:

01: The House Is Rockin’
02: Crossfire
03: Tightrope
04: Let Me Love You Baby
05: Leave My Girl Alone
06: Travis Walk
07: Wall Of Denial
08: Scratch-N-Sniff
09: Love Me Darlin’
10: Riviera Paradise
11: SRV speaks [ bonustrack
12: The house is rockin´ [live]
13: Let me love you baby [live]
14: Texas Floot [live]
15: Life without you [live]


Ook op Blues Magazine ...