De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The Iconic Blues Albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken.

Foto The Iconic Blues Albums - Muddy Waters – Fathers and Sons

6 – Muddy Waters – Fathers and Sons
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Fathers and Sons” van Muddy Waters, uitgebracht in 1969, is een iconisch bluesalbum dat de muzikale erfenis van Muddy Waters viert. Het is een bijzonder album omdat het Waters samenvoegt met een groep jonge en getalenteerde blanke bluesmuzikanten. De sessies vonden plaats in Chess Studios in Chicago, waar Muddy Waters eerder albums had opgenomen. Het album “Fathers and Sons” is een combinatie van studio-opnames en live-opnames van Waters.

Een interessant aspect van “Fathers and Sons” is dat het werd opgenomen tijdens een periode waarin Muddy Waters’ populariteit aan het afnemen was. Door samen te werken met jongere muzikanten, waaronder Mike Bloomfield en Paul Butterfield, kreeg Muddy Waters de mogelijkheid om zijn muziek een moderner geluid te geven. Dit album wordt algemeen beschouwd als een keerpunt in Waters’ carrière, omdat het hielp bij het herpositioneren en herdefiniëren van zijn muzikale stijl.

Het album bevat verschillende opvallende tracks, waaronder
“All Aboard” – Een krachtig openingsnummer dat de energie van het album vastlegt. Het combineert de kenmerkende vocale stijl van Waters met het rauwe gitaarspel van Bloomfield.

“Blow Wind Blow” – Een swingend nummer met een funky ritme. Waters’ vocalen worden ondersteund door een combinatie van harmonica en gitaarwerk, waardoor het een opvallend nummer wordt.

“Walking Thru The Park” – Een energiek nummer met een opzwepend ritme. Waters’ zang wordt aangevuld met het vlotte gitaarspel van Bloomfield, waardoor het een van de meest opwindende tracks op het album is.

“Long Distance Call” – Een emotioneel geladen nummer met een hoge dosis soul. De harmonica van Spann voegt een extra laag toe aan Waters’ vocale prestaties, waardoor het een van de meest gedenkwaardige nummers op het album is.

Over het geheel genomen is “Fathers and Sons” een belangrijk album in de bluesgeschiedenis, omdat het de traditie van de blues verbindt met het moderne geluid van de late jaren 60. Het album combineert de invloeden van zowel de oude als de nieuwe generatie bluesmuzikanten en creëert daarmee een uniek en tijdloos geluid.

Muddy Waters - Long Distance Calls (Live)

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...