De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues album: Muddy Waters - Muddy Waters at Newport

27 – Muddy Waters – Muddy Waters at Newport
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Muddy Waters at Newport” werd uitgebracht in 1960 en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke live bluesalbums aller tijden. Het werd opgenomen tijdens het Newport Jazz Festival van 1960, waar Waters een opmerkelijke elektrische bluesset speelde.
Een van de eerste dingen om op te merken is de historische betekenis van dit album. Het markeert het moment waarop Muddy Waters en de bluesmuziek in het algemeen zich begonnen te mengen met de mainstream muziekscene. Het festival, dat meestal gericht was op jazzmuziek, bood een podium om het brede publiek te laten kennismaken met de prachtige klanken van de blues.

Op het album staat het iconische nummer “I Got My Mojo Working”. Deze track is een absolute klassieker geworden en is een perfect voorbeeld van Waters’ ongeëvenaarde zang- en gitaarspelvaardigheden. Andere opvallende nummers op het album zijn onder meer “Hoochie Coochie Man” en “Tiger In Your Tank”, die beide uitgroeiden tot bluesstandaarden.

Een belangrijk aspect van dit album is de kracht van de band die Waters begeleidt. Hij wordt bijgestaan door enkele van de beste muzikanten uit die tijd, waaronder Otis Spann op piano, Pat Hare op gitaar, James Cotton op harmonica en Francis Clay op drums. Hun muzikale chemie en vakmanschap tillen de nummers naar een hoger niveau en maken dit album een waar genot om naar te luisteren.

Naast de individuele nummers is het opvallend dat dit album een perfecte weergave geeft van de energie en intensiteit van Waters’ liveoptredens. Het publiek maakt deel uit van de opname en hun gejuich en enthousiasme voegen een extra laag van opwinding toe aan de nummers.

Al met al kan “Muddy Waters at Newport” worden beschouwd als een baanbrekend bluesalbum dat bijdroeg aan de popularisering van het genre. Het bevat enkele van Waters’ meest memorabele optredens en nummers die de tand des tijds hebben doorstaan. Het is een essentieel luistermateriaal voor zowel liefhebbers van bluesmuziek als iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amerikaanse muziek.

Muddy Waters Newport Jazz Festival 1960

Wil je meer van dit Iconische blues album luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...