De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken.

Howlin Wolf Moanin In The Moonlight

8 – Howlin’ Wolf – Moanin’ in the Moonlight
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Moanin’ in the Moonlight” van Howlin’ Wolf is het debuutalbum van de legendarische bluesmuzikant en werd oorspronkelijk uitgebracht in 1959. Het album bevat een mix van bluesnummers die een enorme invloed hebben gehad op de ontwikkeling van het genre.

Een van de opvallende kenmerken van dit album is de rauwe, krachtige stem van Howlin’ Wolf. Zijn diepe, doorleefde stemgeluid en expressieve zangstijl zijn kenmerkend voor zijn muziek. Het album toont de expressieve kracht en de emoties die hij in zijn liedjes legt.
Enkele van de topnummers op “Moanin’ in the Moonlight” zijn onder andere:

“Moanin’ at Midnight” is het openingsnummer van het album en het zet meteen de toon voor het rauwe bluesgeluid van Howlin’ Wolf. Het nummer heeft een aanstekelijke groove en de krachtige zang van Wolf maakt het een klassieker.

“How Many More Years” is een bluesklassieker en wordt vaak beschouwd als een van de beste nummers van Howlin’ Wolf. Het heeft een hypnotiserende gitaarriff en de krachtige vocale prestaties van Wolf dragen bij aan de emotionele intensiteit ervan.

“Smokestack Lightnin'” is een iconisch nummer dat een groot publiek heeft bereikt. Het heeft een onderscheidende gitaarriff en een aanstekelijke ritmesectie, die gecombineerd met de intense zang van Wolf een geweldige blueservaring creëren.

“Evil” is een nummer met een donker en dreigend geluid, wat het een unieke sfeer geeft. De teksten zitten vol met verwijzingen naar de duivel en het bovennatuurlijke, en de uitvoering van Howlin’ Wolf draagt bij aan de mystieke sfeer van het nummer.

“I Asked for Water (She Gave Me Gasoline)” is een ander bekend nummer van het album, waarin de frustraties en struggles van het dagelijks leven worden geuit. De tekst, gecombineerd met de emotionele zang van Wolf, creëert een krachtig effect.

Over het geheel genomen is “Moanin’ in the Moonlight” een essentieel album in de bluesgeschiedenis. Het laat de krachtige stem en muzikale visie van Howlin’ Wolf zien, en de nummers hebben een blijvende invloed gehad op vele generaties muzikanten na hem. De mix van opzwepende gitaarriffs, krachtige zang en emotionele teksten maken dit album een tijdloos meesterwerk.

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...