De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues album: Mississippi Fred McDowell – I Do Not Play No Rock and Roll

19 – Mississippi Fred McDowell – I Do Not Play No Rock and Roll
Samengesteld door Hans Ros

Het album “I Do Not Play No Rock and Roll” is een compilatiealbum dat werd uitgebracht in 1969 en bestaat uit nummers van de legendarische bluesmuzikant Mississippi Fred McDowell. McDowell is bekend voor zijn unieke Delta bluesgeluid en zijn meeslepende slidegitaarspel.
Het album geeft een goed overzicht van zijn stijl en vaardigheden als bluesartiest. McDowell’s muziek wordt gekenmerkt door zijn rauwe stemgeluid en zijn vaardigheid in het bespelen van de slidegitaar.

Het slidegitaargenie was een Mississippi Blues-purist die een grote invloed had op een nieuwe generatie bluesspelers. Zijn invloed blijft bestaan en zijn muziek, in zijn oorspronkelijke vorm, blijft meeslepend. McDowell demonstreert zijn klasse op “Kokomo Me Baby” (gepopulariseerd door zijn beschermeling Bonnie Raitt) en drukt zijn eigen stempel op de klassiekers “Good Morning Little Schoolgirl” en “Baby Please Don’t Go”. McDowell voegt ook gospeldeuntjes als ‘Glory Hallelujah’ en ‘Jesus Is on the Mainline’ toe om zijn blues in balans te brengen.

Niet op dit album staat het nummer “You Gotta Move”, maar is een van McDowell’s meest iconische nummers en wordt nog steeds erkend als een klassieker in de bluesmuziek. Het nummer heeft een hypnotiserende en meeslepende sfeer, waarbij McDowell’s unieke slidegitaarspel de luisteraar meeneemt op een muzikale reis. Het werd later bekend door de Rolling Stones die het nummer coverden op hun album “Sticky Fingers”.

Al met al biedt het album “I Do Not Play No Rock and Roll” een geweldige kennismaking met het werk van Mississippi Fred McDowell. Het laat de luisteraar kennismaken met zijn unieke stijl, zijn meesterlijke slidegitaarwerk en zijn karakteristieke stemgeluid. Het is een essentieel album voor liefhebbers van bluesmuziek en een eerbetoon aan een ware muzikale legende.

Mississippi Fred McDowell - Shake 'Em On Down

Wil je meer van dit Iconische blues album luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...