De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues album: B.B. King – Completely Well

20 – B.B. King – Completely Well
Samengesteld door Hans Ros

Het album Completely Well van B.B. King is een van zijn b. Het werd uitgebracht in 1969 en wordt vaak beschouwd als een keerpunt in de carrière van de bluesgitarist. Er valt veel te vertellen over dit album, waaronder de muzikale stijl, de betekenis achter de nummers en de impact die het had op de muziekwereld.

Completely Well zet de kenmerkende stijl van B.B. King voort, waarbij hij zijn emotionele en soulvolle gitaarspel combineert met krachtige, doorleefde vocalen. Het album bevat een mix van traditionele bluesnummers en R&B-invloeden, waaronder elementen van soul en funk. King’s gitaarspel is prachtig, met zijn kenmerkende “Lucille” gitaar die schittert op elk nummer.

Een van de meest bekende nummers op Completely Well is “The Thrill is Gone”. Dit nummer, oorspronkelijk geschreven en opgenomen door Roy Hawkins, werd een enorme hit voor B.B. King en wordt nog steeds beschouwd als zijn handtekeningnummer. Het is een hartverscheurende bluesballade over een gebroken liefde, met King’s emotionele vocalen en ontroerend gitaarspel als hoogtepunt. Het nummer heeft een tijdloze aantrekkingskracht en wordt vaak genoemd als een van de beste bluesnummers aller tijden.

Het album opent sterk met “So Excited”, puur gedistilleerde King, met een heerlijke orgelriff, versterkt door bas en ritmegitaar. Het is een van zijn meest rockende nummers en op “Confessin’ The Blues” klinkt hij krachtig, alsof hij alleen met de kracht van zijn stem een muur kan afbreken.

Completely Well was een enorm succes en betekende een doorbraak voor B.B. King. Het album bereikte de Billboard 200-hitlijsten en werd bekroond met een Grammy Award voor Best Male R&B Vocal Performance. Het vestigde King als een van de belangrijkste bluesartiesten van zijn tijd en zijn invloed is nog steeds voelbaar in de muziekwereld.

Al met al is Completely Well een essentieel album voor zowel fans van B.B. King als liefhebbers van bluesmuziek in het algemeen. Het laat de virtuositeit en emotionele kracht van King zien, evenals zijn vermogen om persoonlijke verhalen te vertellen door middel van muziek. Het is een tijdloos werk dat niet alleen zijn stempel op de blues heeft gedrukt, maar ook de muziekwereld als geheel heeft beïnvloed.

B.B. King - So Excited

Wil je meer van dit Iconische blues album luisteren, check deze link


Ook op Blues Magazine ...