Foto Recensie: Watermelon Slim - Golden Boy

Watermelon Slim – Golden Boy
Format: CD / Label: Dixiefrog
Releasedatum: 28 april 2017

Tekst: Peter Marinus

Watermelon Slim is een Amerikaanse zanger-gitarist uit Clarksdale, Mississippi Delta, en hij is overduidelijk geen groentje in de muziek scene. Zijn debuut album, ‘Big Shoes Tofill’, verscheen al in 2003. Voor die tijd had hij ook al een roerig leventje achter de rug als Vietnam veteraan, trucker en socialist-activist.
Zijn muziek klinkt zoals hij er uit ziet. Verweerd en rauw. Met name zijn rauw zwiepende slide gitaar plaatst hem al gauw in het blueshoekje. Maar hij is overduidelijk van meerdere muzikale markten thuis.

Op zijn zevende album, ‘Golden Boy’, is er veel meer aan de hand en maakt hij ook ruimte voor invloeden uit de folk en jazz wereld. Het album opent met Pickup My Guidon, een ongepolijste blues in de beste Stones of Black Crowes traditie. De rauwe, lispelende stem van Slim, zijn snijdende slide en de rollende piano van Jeremy Rusu staan voorop in dit nummer.
Daarna een puur blues nummer, een cover van Blind Willie Johnson’s You’re Going To Need Somebody. Primitieve, acoestische country blues waarin Slim vlamt op zijn slide. Ierse folk invloeden doen hun intrede in de statig voortschrijdende blues WBCN, gevolgd door de Indianen chants in Wolf Cry. Een donker, hypnotiserend nummer met Slim op een schroeiende, zwiepende slide.
Een strijdbaar koor treedt aan in de cover van een nummer van de Canadese folkzanger Stan Rogers,  Barretts Privateers een folk ballad met slechts de drums als begeleiding. Mean Streets is een van de hoogtepunten van dit album. Een John Lee Hooker, of Tom Waits, achtige blues met een stug door riffende slide, ratelende percussie en de rauwe strot van Slom.
In de volgende drie nummers gaat het tempo omlaag. Allereerst in de countryblues Northern Blues, gevolgd door Cabbagetown, geschgreven door producer Scott Nolan . Dit nummer klinkt als een nummer dat zo uit de koker van Leonard Cohen of Tom Waits had kunnen komen. De Tom Waits sfeer blijft hangen in de rokerige jazz ballad Winners Of Us All.
Dit uitmuntende album wordt afgesloten door de voortdreunende blues Dark Genius, drijvend op een zoemende bass, drums en rokende slide.

Het wordt hoog tijd dat je eens kennis maakt met deze rauwe mix van blues en roots muziek. Je hebt tenslotte al zes albums van deze veteraan gemist!!!

Tracklist:
01.Pickup My Guidon
02.You’re Going To Need Somebody
03.WBCN
04.Wolf Cry
05.Barretts Privateers
06.Mean Streets
07.Northern Blues
08.Cabbagetown
09.Winners Of Us All
10.Dark Genius

Website: Watermelon Slim

About the album "Golden Boy" by Watermelon Slim


Ook op Blues Magazine ...