Foto Recensie: Ghalia - Mississippi Blend

Ghalia – Mississippi Blend
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 20 september 2019

Tekst: Peter Marinus

De Belgische zangeres Ghalia Volt trok jaren geleden richting de USA om haar bluesroots te gaan zoeken. En getuige dit tweede album, uitgebracht onder de naam Ghalia, is dat uitstekend gelukt.

Het album werd opgenomen in de Zebra Ranch studio, eigendom van de legendarische producer Jim Dickinson en Ghalia wordt op dit album bijgestaan door Cody Dickinson (drums, bekend van The North Mississippi Allstars), Cedric Burnside (drums, ja, de zoon van), Lightnin’ Malcolm (gitaar, ook bekend van The North Mississippi Allstars), Watermelon Slim (harmonica), Dean Zucchero (bas) en Smokehouse Brown (gitaar).

Het geluid op dit album mag als zeer ongepolijst omschreven worden. Blues waarin je de ruwheid van bijvoorbeeld R.L. Burnside in het schroeiende gitaarwerk terug kan vinden. En dan de zang van Ghalia….Het ene moment klinkt zij verleidelijk, het andere moment verbeten en fel, maar altijd bluesy!!!

Zo hoor je haar in haar verleidelijke rol in het behoorlijk broeierige, haast swampy, Gypsy Lady waarin ook gelijk het gemeen snijdende gitaarwerk te horen is. De sfeer blijft broeierig in Meet You Down The Road. Een luie bluesshuffle met snijdende en zoemende (slide) gitaar en huilende harmonica. En uiteraard de onderkoelde en daardoor ook weer verleidelijke zang van Ghalia.
Ze klinkt ondeugend in Squeeze. Een huppelende shuffle met een stug doorfuzzende gitaar die er zowel een hard gierende als priemende solo uit knalt. Ook in Shake & Repeat gaat Ghalia op de “versiertoer”. Dit nummer klinkt als een zeer smerige versie van “Shake Your Money Maker”. Een broeierige harde boogie dus met Ghalia als een ware bluesvamp.
First Time I Died is een log funkend bluesrock nummer met een gemeen snijdend geluid en verbeten zang van Ghalia. Ook in Lucky Number zit een funky drive. Een losjes, uptempo, groovend nummer met pompende harmonica en branderig gitaarwerk.
Samen met LIghtnin’ Malcolm zingt Ghalia een luie cover van de gospelklassieker Wade In The Water. Het broeierig funkende Release Me heeft een onweerstaanbare stuwende groove met smachtende zang en smerig bluesy gitaarwerk. Why Don’t You Sell Your Children is een Canned Heat-achtige boogie, lui en landerig, die halverwege overgaat in een vlammende tempoversnelling.
Ghalia neemt met I Thought I Told You Not To Tell Them fel rockend afscheid op haar geheel eigen wijze. Dus verleidelijk maar ondertussen met een altijd aanwezige felheid.

De naam van Ghalia (Volt) lijkt mij met dit meer dan uitstekende bluesalbum nu toch definitief gevestigd in de bluesscene!


Tracklist:
01. Gypsy Lady
02. Meet You Down The Road
03. Squeeze
04. First Time I Died
05. Lucky Number
06. Wade In The Water
07. Drag Me Down
08. Shake & Repeat
09. Release Me
10. Why Don’t You Sell Your Children
11. I Thought I Told You Not To Tell Them

Website: Ghalia


Ook op Blues Magazine ...