Foto Recensie: Vanja Sky – Bad Penny

Vanja Sky – Bad Penny
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Jos Verhagen

Mijn familie en vrienden zeggen vaak, blues dat is toch voor oude mannen, en afgaande op de concerten die ik bezoek, zit daar wel een kern van waarheid in. Echter, ik bespeur daar een verandering van trend. Ik zie steeds meer jonge mensen. Zo ook onder de blues muzikanten, waar de oudere garde uit het zicht raakt komt er vanuit de onderkant een nieuwe lichting van muzikanten die wars van de elektronica de gitaar oppakt en echte muziek gaat spelen.

Een artieste van de nieuwe lichting is Vanja Sky, deze Kroatische stond vijf jaar geleden nog in het publiek en werd gegrepen door het virus, het virus om zelf muziek te maken. Of zoals ze zelf zegt: “Music is the most wonderful gift on the planet. It’s my aim to bring happiness through music to as many people as possible.”

Na de gitaar te hebben opgepakt en als zangeres-gitarist vooral in de Balkan te hebben getoerd kwam ze onder de aandacht van Ruf Records. Deze uitgeverij met een neusje voor vrouwelijk gitaar talent, ik noem Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor bracht haar in contact met Mike Zito en producer Jim Gaines van Bessie Blue Studios in Stantonville, Tennessee.
Wat een writing session met Mike Zito en Bernard Allison resulteerde in deze twaalf nummers bevattende cd ‘Bad Penny’. Vernoemd naar een nummer van Rory Gallagher, die zij naast Stevie Ray Vaughan en Albert King tot haar inspiratie bronnen rekent. Wie bekent is met het werk van de bovenstaande dames  weet wat je hier kunt verwachten, lekker vlotte uptempo blues rock, fijn gitaar spel goede vocalen, alles top geproduceerd.

De cd opent met de titel track Bad Penny. In deze Gallagher cover geeft ze direct een goed beeld wat we kunnen verwachten, gitaar gedreven blues rock met een stem die haar Balkan achtergrond wel verklapt. Het staat meteen als een huis doordat ze zich gesteund weet door een groep ervaren muzikanten.
Doorpakkend in Hard Working Woman. Iets wat van haar gevraagd gaat worden de komende tijd, als ze met Mike Zito en Bernard Allison met de Ruf Record Blues Caravan op wereldtournee gaat. Aandacht in dit nummer, naast het gitaarspel voor de toetsen van Lewis Stephens, we kennen hem van zijn werk voor Gary Clark jr.
Low Down And Dirty is alvast een voorproefje van wat ons deze toer te wachten staat. Met Bernard Allison op slide gitaar en met Mike Zito knalt ze er hier een instant klassieker uit, die tijdens de aanstaande toer zeker op de planken komt, vet nummer.

Vanja’s stem is flexibel, en komt tot goed zijn recht in het wat ruigere werk zoals Give Me Back My Soul, Do You Wanna? en Don’t Forget To Rock ’n Roll . Maar ook in de rustigere nummers zoals, Hit Me With The Blues, Lost Love en Married Man.

Vanja Sky produceert hier een verdienstelijk debuut, en met de Blues Caravan toer in het vooruitzicht een uitgelezen kans om met haar kennis te maken.

Vanja Sky - Bad Penny ( from Rory Gallagher )


Tracklist:
01. Bad Penny
02. Hard Working Woman
03. Hit Me With The Blues
04. Low Down And Dirty
05. All Night
06. Inside Pain
07. Give Me Back My Soul
08. Lost Love
09: Do You Wanna?
10. Married Man
11. Don’t Forget To Rock ’n Roll
12. Crossroads Of Life

Musicians:
Vanja Sky Vocals, lead guitar
Mike Zito, Rhythm guitar
Terry Day, Bass on tracks 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11
Dave Smith, Bass on tracks 4, 7, 8, 10, 12
Matthew Johnson, Drums on tracks 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11
Yonrico Scot, Drums on tracks 4, 7, 8, 10, 12
Lewis Stephens, Piano/organ on tracks 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11

Website: https://nl-nl.facebook.com/vanja1sky/

Tour: (Blues Caravan)
5 mei:  Moulin Blues – Ospel
6 mei:  Hofsteenge – Grollo (Johan Derksen`s Sunday Blues)


Ook op Blues Magazine ...