Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Verslag: Arthur Ter Avest, Foto/video: Gerhard Harder
(Let op: alle foto’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Guitar Heroes Festival,JOLDELUND, 22-24 April 2022
Na 2 jaren geen Out In The Field festival meer, maar terug op de vertrouwde hooizolder: het Guitar Heroes Festival. Een muziekhongerig publiek is in grote getale verschenen, al vroeg stonden de eerste campers op de parkeerplaats, werden contacten opgefrist en droeg het mooie weer zijn steentje bij aan de gretige en ontspannen sfeer.
Op vrijdag speelden Otto Jr Band, Band of Friends en Vanja Sky, op zaterdag the Cinelli Brothers, Matt Schofield & Kings Rhythm Crew en Felix Rabin, tenslotte op de zondagmorgen 2 sessies met Matt Schofield en the Cinelli Brothers.

De vrijdag:
Tijdens het Bluesheaven Festival in Frederikshavn DK is er altijd een extra programma in ‚the jukejoint‘ Freddy’s Bar. Een 13 jarige bengel uit Noorwegen speelde daar zijn eerste tonen op een podium met enkele gelegenheidsmuzikanten. In 2019 is deze bengel voor het eerst uitgenodigd op het Guitar Heroes Festival en speelde daar een deuntje mee met alle artiesten die toen op het affiche stonden: Otto Jr, nu 16 jaar oud en met eigen band op het eerste van 2 drie-daagse festivals in 2022. Otto Jr speelde vooral covers van Stevie Ray Vaughn en met zijn onbekommerde aard had hij de sympathie van het publiek snel te pakken.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

Een alleraardigst begin van het festival! In 2020 was het 25 jaar geleden dat Rory Gallagher gestorven is en deze Ierse gitarist zou toen geëerd worden op het festival. Nu, 2 jaar later waren we in staat deze muzikant, die zich gedurende zijn carrière in de harten van veel mensen gespeeld heeft te eren. Dat dit initiatief bij veel mensen aan is gekomen was te zien aan het grote aantal Rory Gallagher t-shirts dat te zien was. De Band of Friends speelde met Stefan Graf (Double Vision) en Paul Rose (heeft ooit een Fender gitaar competitie gewonnen met Rory als voorzitter van de jury) op zang (SG) en gitaar, Brendan o’Neill (Mr Sticks) drums en natuurlijk Gerry McAvoy zang en bas. Zoals gewoonlijk zaten alle krakers in de set, werden ze hier en daar met iets veranderde arrangementen ten uitvoer gebracht en ging het aanwezige publiek uit z’n dak. Eén van de hoogtepunten was het door Gerry gezongen (en dat doet hij alleraardigst) ‚Sense of Freedom’, een nummer van een soundtrack, ooit door Rory Gallagher en Frankie Miller gespeeld.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

Na dit euforische concert de moeilijke opdracht aan Vanja Sky om de avond naar een mooi einde te brengen. Dit lukte haar met name in het tweede deel van het concert, waar ze met haar band meer gas gaf. Vanja is ook door Rory geïnspireerd om de gitaar op te pakken en speelde een uitgebreide versie van het nummer ‚Shadow Play‘, zeer tot genoegen van het publiek.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

De zaterdag
De zaterdagmiddag werd geopend met een extra concert van Otto Jr met zijn band. Toch nog een beetje ‚out in the field‘ omdat buiten een kleine tentbühne was opgebouwd en het kamperende publiek en de vroege vogels zich lekker in de zon konden opwarmen voor wat nog zou gaan komen. Ik heb geen idee of the Cinelli Brothers al eens in Nederland hebben gespeeld. Dit was in ieder geval hun eerste optreden in Duitsland en ze sloegen in als een bom. Wat een groove, wat een speelvreugde, wat een ongedwongen en humoristische presentatie, kortom wat een concert! 4 muzikanten die allen verschillende instrumenten beheersen, die allemaal kunnen zingen en dit kunnen met veel vreugde presenteren. Waanzinnig!

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

De meestergitarist Matt Schofield & the Kings Rhythm Crew hadden dus een aardige hobbel te nemen als headliner van de zaterdag. De muziek is zo anders en ondanks dat deze formatie niet veel samenspeelt, hadden ze toch ook snel hun eigen groove gevonden en wisten dit met verve over te brengen aan het publiek. Wanneer kunners met elkaar het podium delen en belangrijker nog, elkaar vinden, dan stuwen ze zich naar grote hoogte. Ik heb met volle teugen genoten! Als gasten hebben Otto Jr en Christine Tambakis nog bijgedragen aan het welslagen van dit concert. Mooi om te zien, dat de 16 jarige Otto Jr nauwelijks schroom heeft om met zo’n grote naam samen te spelen. De stem van Christine Tambakis is prachtig, oa in een stuk van Aretha Franklin wat gespeeld werd.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

Zoals het voor Vanja Sky niet eenvoudig was om het stokje over te nemen van Band of Friends, zo moest ook Felix Rabin aardig zijn best doen om na het furieuze begin met de Cinelli Brothers en de grote klasse van Matt Schofield & Kings Rhythm Crew de avond naar een einde te brengen. Organisator BioBluesBakker Gerd Lorenzen en ondergetekende hebben Felix in 2019 in Sheffield op het HRH Bluesfestival gezien. Zoals Gerd in de aankondiging zei: ‚Drie keer kippenvel over het hele lichaam in één stuk, die moet in Joldelund spelen!‘, aldus geschiedde. Felix Rabin speelt met veel geluidseffecten een moderne variant van de blues/ rock en qua stem doet hij een beetje denken aan Ben Poole. Met hard werken, zonder zich over de kop te spelen wist hij het publiek te bereiken en de avond waardig af te sluiten.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

De Zondag
Op zondag is het (met alle respect) een beetje als naar de kerk gaan. Om 11:00 uur begint dan de ‚semi-akoestische‘ sessie (meestal toch elektrisch, maar dan gedownsized), kan het publiek zitten en wordt op intieme wijze de mooiste muziek gemaakt. De sfeer is ongedwongen, er is direct contact tussen de muzikanten en het publiek, je waant je bijna bij iemand thuis waar gejamd wordt en er verrassende dingen ontstaan. Matt Schofield met z’n Nederlandse begeleiders kreeg nog voordat het concert eigenlijk begon al de ‚slappe lach‘ omdat er wat veel echo op de microfoons stond en ze spontaan begonnen te klakken en er een muzikaal vocaal kleinood ontstond.

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund

Over de klasse van de muzikanten heb ik al wat geschreven, ook hier kunnen ze allemaal zingen en hebben dit ook gedaan: Govert, Matt, Marlon en Ruud, met tussendoor ondersteuning van Christine Tambakis. Groots! Na een goed uur hebben the Cinelli Brothers overgenomen en dat voortgezet wat ze op zaterdagavond al hadden laten zien en horen, muziek waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Govert van der Kolm werd nog uitgenodigd om met de gitarist/ toetsen/ zanger van de band een duel aan te gaan op de toetsen. De heren hebben zich uitgeleefd en met hun spontane act voor een legendarisch moment gezorgd. Matt Schofield heeft het laatste stuk met the Cinelli Brothers meegespeeld en zo kwam ook dit concert naar een mooi einde. Music for the soul – en dat na al die tijd dat we min of meer hebben drooggestaan in overvloed, geweldig!

Video’s

Cinelli Brothers feat. Matt Schofield "Titel??" Guitar Heroes Festival Joldelund 24.04.2022

Matt Schofield feat. Christine Tambakis and Otto jr. Guitar Heroes Festival Joldelund 23.04.22

Foto’s
Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Vanja Sky

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
The Cinelli brothers

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Stefan Graf en Paul Rose (Band of friends)

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Gerry McAvoy

Foto Festivalverslag: Guitar Heroes Festival, Joldelund
Otto jr.


Ook op Blues Magazine ...