Foto Recensie: The Teskey Brothers - Run Home Slow

The Teskey Brothers – Run Home Slow
Format: CD – LP – Digital / Label: Ivy League Records
Releasedatum: 2 augustus 2019

Tekst: Ella-Milou Quist

Neem een zanger met een stemgeluid a la Otis Redding en Chris Robinson (The Black Crowes), zijn jongere broer die al even goed zijn vak verstaat als leadgitarist en twee van hun jeugdvrienden die de gebroeders tot in perfectie aanvullen met hun uitmuntende ritmesectie.  Neem daarbij hun gezamenlijke voorliefde voor retrosoul en je waant je zo in het Memphis van de jaren zestig. Niets is echter minder waar; The Teskey Brothers zijn vier doodgewone jonge honden van amper dertig jaar oud uit The Yarra Valley, net buiten Melbourne, die al samen spelen vanaf hun tienerjaren en zo hun enorme passie en liefde ontdekten voor Amerikaanse soul muziek uit de late sixties.

Het debuutalbum ‘Half Mile Harvest’ uit 2017 deed menig soulhart sneller kloppen, kreeg lovende kritieken van muziekrecensenten wereldwijd en zorgt er nog steeds voor dat tickets voor een concert van The Teskey Brothers binnen no time zijn uitverkocht. Met de komst van de tweede plaat ‘Run Home Slow’ zullen de kaarten nog sneller uitverkopen, de zalen nog groter zijn, menig festivalorganisator de band een prominente plek gunnen op het podium en zal de fanbase van de Aussies alleen maar verder uitbreiden.

De grootste troef van de groep is de gouden strot van Josh Teskey. Hij heeft een ongelooflijke doorleefde rauwe stem die druipt van de soul. Hij klinkt bij tijd en wijlen als Otis Redding, terwijl Josh toch echt een blanke Australiër is. Op andere nummers pakt hij nog meer uit, met een nog rauwere en diepere rasp in zijn stem en is een vergelijking met zanger Chris Robinson van voormalige groep The Black Crowes, onvermijdelijk. Het verbaasd dan ook niet dat de sound van de band voor zo’n negentig procent gekenmerkt wordt door Teskey’s expressieve zang. Als daarnaast de liedjes ook nog eens fantastisch worden ingekleurd door het puike gitaarwerk van broer Sam Teskey, het fijne drum- en percussiewerk van Liam Gough, de funky basloopjes van Brendon Love en de sterke achtergrondkoortjes, dan zit je geramd. Ze vullen de vocalen perfect aan.
Smaakvolle toetsenpartijen, blazers en strijkers zorgen voor de echte sixties soul feel, terwijl de wat ruigere gitaarriffs en licks en de jankende pedal steel her en der zorgen voor het Americana, vintage blues en Southern rock effect. Maar de hoofdmoot is en blijft natuurlijk die kenmerkende old school Motown soul groove.

De jonge Australiërs hebben met gemak hun debuut ‘Half Mile Harvest’ geëvenaard en zelfs overtroffen. De groei die ze hebben doorgemaakt is enorm. Hoewel het debuut al uitzonderlijk was, zijn de arrangementen op ‘Run Home Slow’ van een nog hoger niveau, evenals de composities van de nummers. De songs zijn levendiger, dynamischer en nog smeuïger en hebben stuk voor stuk een aanstekelijke soul groove die lekker blijft hangen. Je hoort duidelijk dat de mannen al heel lang samen spelen. Iedereen is perfect op elkaar ingespeeld, alles klopt en samen klinken ze als een geoliede machine. Het talent spat er vanaf. Dat belooft wat voor de toekomst! ‘Run Home Slow’ is een karaktervol, weldoordacht en exceptioneel goed album en The Teskey Brothers een sensationele band. Eentje om goed in de smiezen te houden.

Rain


Tracklist:
01. Let Me Let You Down
02. Carry You
03. Man Of The Universe
04. Hold Me
05. Paint My Heart
06. Rain
07. So Caught Up
08. San Francisco
09. Sunshine Baby
10. Sun Come Ease Me In
11. That Bird

Website: The Teskey Brothers

Tour:

31.08 – Into The Great Wide Open, Vlieland
06.09 – Pandora TivolliVredenburg, Utrecht
07.09 – Tuckerville, Enschede

2020:
03.02 – Paradiso, Amsterdam
04.02 – Paradiso, Amsterdam
05.02 – De Oosterpoort, Groningen


Ook op Blues Magazine ...