Stevie Nicks – Live In Concert: The 24 Karat Gold Tour

Label: BMG
Datum Release: 30 Oktober 2020
Te bestellen bij Bol.com

Stevie Nicks - 24 Karat Gold The Concert

Na een onlangs vertoonde exclusieve en wereldwijde presentatie van ’Stevie Nicks – 24 Karat Gold The Concert’ in bioscopen en theaters, verschijnt deze week de live-registratie op een dubbel-CD, vinyl-uitgave volgt later, en is het daarnaast te beluisteren via de digitale snelweg. Te zien was hoe de Amerikaanse zangeres naast een omvangrijke lijst van publieksfavorieten, verborgen gehouden juweeltjes of vergeten parels, haar fans wist te boeien met een zeer persoonlijke beschouwing op haar leven en de daarbij behorende muziek. Volgens getuigen moet het een onvergetelijke ervaring zijn geweest en bewijst dit document uit 2017 dat Stevie Nicks nog altijd tot de belangrijkste vocalisten in de rockmuziek gerekend kan worden.

Tekst: Jeroen Bakker

Van de geheel uitverkochte 24 Karat Gold Tour zijn twee avonden op voortreffelijke wijze vastgelegd in beeld en geluid. De opnamen zijn gemaakt in zowel Indianapolis als in Pittsburgh. De tour die maar liefst 67 optredens omvatte, zou niet alleen commercieel gezien een enorm succes worden. De shows bleken eveneens uitermate geslaagd en konden steeds weer rekenen op uitstekende recensies. De band verkeerde in bloedvorm en Nicks maakte gedurende de gehele tournee van de gelegenheid gebruik om de verhalen achter de muziek uit de doeken te doen.

Het paste heel goed bij de achterliggende gedachte van een paar jaar daarvoor om met de release van ’24 Karat Gold: Songs From The Vault’ tegemoet te komen aan de wens van veel fans om ouder materiaal uit het archief op te graven, op te lappen en eindelijk eens officieel uit te brengen. Via YouTube was hiervan reeds, overigens tot grote ergernis van de zangeres, namelijk een en ander naar buiten gekomen en er bleek nog veel interessants te zijn achtergehouden. Van Stevie Nicks is bovendien bekend dat vrijwel alles wat de zangeres componeert, betrekking heeft op haar eigen persoonlijke ervaringen. Zo beslaat ‘24 Karat Gold: Songs from the Vault’ een tijdspanne van vijfentwintig levensjaren waaruit dertien tracks zijn geselecteerd. Slechts één compositie is niet zelfgeschreven, het van Vanessa Carlton afkomstige ‘Carousel’, een favoriet van Stevie’s moeder die deze in de laatste dagen van haar leven zo graag hoorde en waarbij Carlton overigens ook aanwezig was.

Je zou daarom de optredens die volgden na dit retrospect kunnen beschouwen als een geheel zelf geregisseerde biografie waarin de zangeres terugblikt op alle gebeurtenissen uit haar leven.

Zo vertelde zij iedere avond enthousiast over haar vriendschap met Tom Petty, die datzelfde jaar zijn veertigjarige samenwerking met de band vierde en enkele maanden later zou overlijden. Petty zou ooit, na interventie van producer Jimmy Lovine, ‘Stop Draggin’ My Heart Around’ aan Stevie hebben gegeven nadat zij het gezamenlijk hadden opgenomen, omdat hij het zelf niet kon gebruiken voor zijn eigen albums. Het werd de eerste single van haar debuutalbum en het zou meteen een hoge notering in de hitlijsten opleveren.

Interessant zijn ook de verhalen over haar contact met Prince die zij ooit eens benaderde om hem te vertellen dat zijn ‘Little Red Corvette’ de inspiratie vormde voor ‘Stand Back’, waarna hij meteen besloot om daar zijn muzikale medewerking aan te verlenen. Zo horen we hier Prince op de synthesizer terwijl Toto’s Steve Lukather de gitaarpartijen voor zijn rekening neemt. De track bleek een ander solo-succes dat zich bovendien zou ontwikkelen tot een vaste waarde in de Fleetwood Mac-setlist. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Nicks zou zichzelf in een interview omschrijven als ‘die gekke oude tante die altijd met kerst aanschuift bij de familie en onophoudelijk verhalen vertelt’.

Voor de ‘soundtrack’ is gekozen om alle begeleidende informatie achterwege te laten en is het de muziek die het verhaal moet vertellen. Komt goed uit want zo valt er te genieten van maar liefst zeventien tracks waarin een uitstekende balans is gevonden tussen haar solo-activiteiten en het bekende werk met Fleetwood Mac. Uiteraard staan haar albums ‘The Wild Heart’ en ‘Bella Donna’ centraal maar vormt het aan Prince opgedragen, acht minuten durende ‘Moonlight (A Vampire’s Dream) halverwege de set een absoluut hoogtepunt. Merkwaardig genoeg beschreef zij in deze uit 2011 afkomstige ‘gothic ballad’ haar ‘vampiric’ relatie met Lindsey Buckingham en over ‘hoe liefde nooit sterft’. Na zoveel emoties is het prettig doorpakken met live-krakers als ‘Stand Back’ of ‘Edge of Seventeen’ terwijl Fleetwood Mac’s ‘Gold Dust Woman’ en ‘Rhiannon’ het in de finale natuurlijk eveneens altijd goed doen. Muzikaal gezien valt er zoals altijd ook deze tour niets op aan te merken. Opvallend is ook hoe Nicks die tijdens deze optredens 69 jaar was, zich vocaal staande weet te houden. Speciale vermelding verdient ook side-kick, muzikaal regisseur en gitarist Waddy Wachtel die het geheel voorziet van melodisch gruizige solo’s, elektrisch versterkt maar ook verfijnd akoestisch wanneer dat nodig is zoals in het ‘If You Were My Love’, één van die eerder genoemde opgegraven demo’s, en in het nog altijd betoverend mooie ‘Landslide’ waarmee de shows iedere avond werden afgesloten.

Dat het door Nicks gecomponeerde ‘Dreams’ hier ontbreekt terwijl dit toch nog altijd de enige Amerikaanse nr. 1-hit is van Fleetwood Mac, mag als een klein puntje van kritiek gezien worden. Wellicht heeft het iets te maken met de recente wereldwijde opleving in populariteit als gevolg van een virale TikTok video. Zou best eens een vervolg kunnen krijgen. Het zal de fans een zorg zijn, die hebben met ‘Stevie Nicks – Live In Concert: The 24 Karat Gold Tour’ een prachtig tour-souvenir/live-document aan hun collectie kunnen toevoegen.

Stevie Nicks - Gypsy (Stevie Nicks 24 Karat Gold The Concert) | In Cinemas October 21 & 25

 

Tracks
1. Gold And Braid (Live)
2. If Anyone Falls (Live)
3. Stop Draggin’ My Heart Around (Live)
4. Belle Fleur (Live)
5. Gypsy (Live)
6. Wild Heart / Bella Donna (Live)
7. Enchanted (Live)
8. New Orleans (Live)
9. Starshine (Live)
10. Moonlight (A Vampire’s Dream) (Live)
11. Stand Back (Live)
12. Crying In The Night (Live)
13. If You Were My Love (Live)
14. Gold Dust Woman (Live)
15. Edge Of Seventeen (Live)
16. Rhiannon (Live)
17. Landslide (Live)


Ook op Blues Magazine ...