Foto Recensie: Muddy Waters - Can't Be Satisfied: The very Best Of Muddy Waters 1947 – 1975

Muddy Waters – Can’t Be Satisfied: The Very Best Of Muddy Waters 1947 – 1975
Format: 2CD – Download / Label: Chess Music – Spectrum Music
Releasedatum: 18 maart 2018

 Tekst: Bert Ruisch

Can’t Be Satisfied? Yes, You Can!

Muziekvrienden- en vriendinnen, ik word nog wel eens achter m’n kont aangezeten door Harry Radstake, de man die zorgt dat er elke week weer een overvloed aan recensies in ons prachtige Blues Magazine staat.
Dat komt omdat ik soms wat veel tijd nodig heb om een recensie te schrijven. Deels doordat ik een fulltime baan heb die me eigenlijk veel te veel vrije tijd kost, deels doordat ik zo intens en met zoveel plezier zit te luisteren naar een nieuw te recenseren werk dat ik vergeet dat ik er wat over moet schrijven en delen met jullie, mede-muziekfans.
Dit was weer zo’n gevalletje “oh, verrek, ik moet nog een stukkie schrijven”… Sorry!

Als je, zoals ik, liefhebber bent van Chicago blues en fan van Muddy Waters zal deze nieuwe verzamelaar met een overzicht van z’n werk vanaf 1947 tot 1975, opgenomen op het legendarische Chess Label, op het eerste gehoor niet veel nieuws bevatten. Toch kom je nog een behoorlijk aantal verrassingen tegen op dit veertig nummers tellende overzicht, verzameld op 2 cd’s en vergezeld van een boekje met informatie over de (opnames van) de nummers en zeldzame foto’s.

Dit overzicht is dan ook eigenlijk een must-have voor drie categorieën liefhebbers. In de eerste plaats de fans die heel veel van z’n regulier uitgebrachte werk al hebben, op lp of anderszins.
In de tweede plaats voor hen die blues eigenlijk wel mooi vinden, maar niet goed weten wat aan te schaffen en bij Muddy Waters vaak niet verder kunnen dan Mannish Boy  of Got My Mojo Working en soms niet eens weten dat The Rolling Stones zich vernoemd hebben naar een nummer van Muddy Waters.
En in de derde plaats voor The Rolling Stones, want er is weer voldoende materiaal aangedragen om nog drie platen te maken zoals ‘Blue And Lonesome’.
En dat zou ik totaal geen ramp vinden, integendeel!

De eerste cd is behoorlijk straight forward en bevat opnames uit de vroegere jaren bij Chess. Je komt hier juweeltjes tegen als Baby Please Don’t Go en I Just Wanna Make Love To You, dat door The Stones is opgenomen en op hun eerste plaat is verschenen.
De tweede cd gaat verder met nummers uit de latere jaren, zoals Got My Mojo Working, maar biedt daarnaast een aantal alternatieve uitvoeringen van nummers als Mannish Boy en Herbert Harper’s Free Press News en een stel fantatische live uitvoeringen, zoals van Long Distance Call en Blow Wind Blow.
De collectie eindigt met een stomende uitvoering van Let The Good Times Roll en dat is het beste advies dat ik je kan geven met deze heerlijke verzameling Chicago blues van een van de allergrootste iconen van de Chicago blues. Daarom ook hieronder te vinden als luisterclipje. Van harte aanbevolen dus.


Tracks:
CD 1
01. Gypsy Woman
02. I Can’t Be Satisfied
03. Train Fare Home
04. Rollin’ And Tumblin’ Part 1
05. Rollin’ Stone
06. Walkin’ Blues
07. Louisiana Blues
08. Honey Bee
09. Turn The Lamp Down Low
10. I’m Your Hoochie Coochie Man
11. Just Make Love To Me
12. I’m Ready
13. Mannish Boy
14. Sugar Sweet (I Can’t Call Her Sugar)
15. Trouble No More
16. Close To You (Live at Newport Jazz Festival, 1960)
17. I Feel So Good (Live at Newport Jazz Festival, 1960)
18. I Got My Brand on You
19. You Shook Me
20. You Need Love

CD 2
01. Five Long Years
02. She’s Nineteen Years Old
03. I Got My Mojo Working
04. The Same Thing
05. My Home Is In The Delta
06. Big Leg Woman
07. Can’t Lose What You Ain’t Never Had
08. My John The Conquer Root
09. Short Dress Woman
10. Corine, Corina
11. Birdnest On The Ground
12. Mannish Boy (Electric Mudversion)
13. Herbert Harper’s Free Press News
14. Screamin’ And Cryin’
15. Long Distance Call (Live, 1969, Super Cosmic Jamboree)
16. Country Boy (Live at Mr Kelly’s, 1971)
17. Blow Wind Blow (Live at Mr Kelly’s, 1971)
18. Young Fashioned Ways
19. Can’t Get No Grindin’
20. Let The Good Times Roll

Website: Muddywaters Official


Ook op Blues Magazine ...