Foto Recensie: Mátyás Pribojszki Band Presents Jumping Matt & His Combo – Dressed Up

Mátyás Pribojszki Band Presents Jumping Matt & His Combo – Dressed Up
Format: CD / Label: Pogo Pop Musik
Releasedatum: 20 september 2018

Tekst: Martin van der Velde

De Hongaarse zanger mondharmonicaspeler Mátyás Pribojszki heeft in korte tijd behoorlijk naam gemaakt. Hongarije verbinden we in eerste instantie niet gelijk aan blues, maar daar heeft deze gepassioneerde bluesmuzikant met zijn vele optredens op gerenommeerde festivals in heel Europa in korte tijd flink verandering in aangebracht.
Pribojszki is ondertussen de veertig al weer ruimschoots gepasseerd en is al vanaf zijn vijftiende met de mondharmonica in de weer. Hij komt voor het eerst in aanraking met de blues toen hij een LP van Sonny Boy Williamsom hoorde en vervolgens geheel in de ban van de mondharmonica raakte.
In 1995 formeert hij zijn eerste band, The Blues Fools waarmee hij ruim 10 jaar zal touren. Met de Blues Fouls neemt hij  in deze periode 3 cd’s op. In 1998 verschijnt het eerste album ‘Fools In The Blues’, gevolgd door ‘On The Move’ in 2000 en in 2003 ‘All These, Oldies’.
In 2004 gooit Mátyás Pribojszki het roer compleet om door op zoek te gaan naar een aantal professionele jazz georiënteerde muzikanten waarmee hij de Mátyás Pribojszki Band opricht, met als doel om uit een veel breder scala aan stijlen te kunnen putten en een breder repertoire te ontwikkelen. In 2005 brengt de band in zijn nieuwe samenstelling de cd ‘Flavours’ uit. Voor dit project nodigt hij onder andere Mike Sponza en Ian Siegal uit om als gast gitaristen mee te werken aan het album.
In 2007 maakt hij live opnames voor de DVD ‘Live In Budapest’ die al snel worden opgevolgd door de cd’s ‘How Many More’ (2008), ‘Room For Two’ (2009), ‘Boogie On The Ship’ (2010), ‘Treat’ (2013) en in 2016 ‘My Stories‘ en met zijn duo bezetting Grunting Pigs het album ‘Grunt Away’.
Deze enorme output aan cd’s is een aantal boekers niet ontgaan en zo ziet Mátyás Pribojszki kans om in korte tijd door dertig landen op drie continenten te touren en festivals als World Harmonica Festival, Peer Blues Festival, Castlebar Blues Festival en Rauma Blues Festival en andere aan te doen. Door het regelmatig touren ontmoet Mátyás een keur aan artiesten en zo deelde hij het podium met iconen als Charlie Musselwhite), Bob Margolin, Duke Robillard, Alex Schultz, Howard Tate, Guitar Shorty, Otis Grand, Carlos Del Junco, Herbie Goins, Paul Lamb, Tino Gonzales en Enrico Crivellaro.

In maart van dit jaar kondigde Mátyás Pribojszki aan dat hij naar 15 jaar touren toe was aan een verandering, een nieuwe bezetting en naam was het gevolg. Vanaf dan voert hij als bandnaam Jumping Matt & His Combo, waarin naast Matt Ferenc Szász (gitaar),  Daniel Molnár (drums) en László Csizmadia (bas) de vaste waarden zijn.
Ondertussen heeft de band een nieuwe cd uitgebracht en opvallend daarop is de toevoeging van een heuse bigband, waarmee Mátyás Pribojszki voor een totaal andere sound lijkt te gaan. Vijftiger jaren bigband swing en de Roomfull of Blues schieten meteen door mijn gedachten en dat is niet zo vreemd blijkt al snel. De vaart zit er met de openingstrack Full Time Baby meteen goed in, een nummer dat wordt gedragen door een bombastisch blazersarrangement en swingt vanaf de eerste noot. Heel wat anders dan dat we van deze Hongaarse bluesman gewend zijn. Hij weet in al dat kopergeweld nog ruimte te vinden voor een ijzersterke korte solo. De toon is gezet, veel toeters en swing op deze uitgave.
En of het nu Zuid-Amerikaanse ritmes zijn (Love Is Fake), funk (Real Good Man) of een groovy swing (Wet Lips, Swingin’ All Night Long), immer weet het koperwerk messcherpe lijnen uit te zetten. Zelfs de boogie Can’t Make You Stay wordt van een pompend blazersarrangement voorzien, zo heb ik nog nooit een boogie horen klinken.
Even wordt je op het verkeerde been gezet met het Stevie Ray Vaughan-achtig gitaar intro van Ferenc Szász in Hard Working Man, maar al snel weten de blazers het een en ander weer flink in het gelid te brengen. Ferenc weet nog even met vingervlug gitaarspel flink uit te pakken. Na de vlotte swing shuffle Zydecola Boogie is het tijd voor een boogaloo, I Heard The News wordt in een vlot tempo gebracht en ook hiermee weet de blazerssectie wel raad.
Op de instrumental Batalon Boogie is alle ruimte voor de solisten van de blazerssectie en virtuoos harpspel van de bandleider zelf. De cd kent slechts één cover, Big Joe Turners Switchin’ In The Kitchen, waarmee Mátyás swingend de cd besluit.

‘Dressed Up’ is van grote klasse en  gaat iedere draaibeurt beter klinken, advies luid afdraaien om het koperwerk nog beter tot je te laten komen en ondertussen te kunnen genieten van het zeer fraaie harmonicaspel van Mátyás Pribojszki, die zowel akoestisch, elektrisch versterkt en op de chromaat weet te overtuigen. Meestal heb ik het niet zo op met al die toeters en bellen maar op ‘Dressed Up’ is dit toch van een andere orde, grote klasse!!!

Jumping Matt & His Combo feat. Custom Big Band - Full time baby


Tracks:
01. Full Time Baby
02. Love Is Fake
03. Real Good Man
04. Wet Lips
05. Can’t Make You Stay
06. Swingin’ All Night Long
07. Hard Working Man
08. Zydecola Boogie
09. I Heard The News
10. Balaton Boogie
11. My Little Angel
12. Switchin’ In The Kitchen

Website: Mátyás Pribojszki


Ook op Blues Magazine ...