Matyas Pribojszki - My Stories

Mátyás Pribojszki Band – My Stories
Format: CD – Download / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 18 Juli 2016

Tekst: Filip Heidinga

Mátyás Pribojszki is allang geen onbekende meer in bluesland. De mondharmonica speler uit Hongarije heeft intussen al de hele wereld afgereisd en komt ook regelmatig naar Nederland. Tijdens de vele buitenlandse tournees heeft hij heel wat muzikale vrienden ontmoet. En dat is wel te zien aan de lange lijst gasten die op dit album meedoen. Charlie Musselwhite, Bob Margolia, Kid Andersen, Andy J Forest, Little G Weevil, Bill Barrett en nog veel meer spelen allemaal mee op dit album.

Het album ‘My Stories’ opent met het heerlijke Memphis Soul, over een tournee die Mátyás door Amerika maakte. Het is een zeer goed begin van het album en de zon begint meteen te schijnen als je het nummer opzet. Daarna is het tijd voor Come On Baby, een lekker swingend nummer van ruim zes minuten. Hierin laat Mátyás meteen zijn typische mondharmonica spel horen, iets waarin hij echt een meester is. We swingen nog even door met het volgende nummer: Jat Mama Boogie. Een kort nummer met veel humor over een dame met een maatje meer. “She’s a big fat mama (She so fat!)”. Can’t Make You Stay klinkt als een oud blues nummer uit de jaren ’40. Mooie onvervalste blues. Het tempo gaat voor het eerst naar beneden tijdens Soul Stealin’ Mama, een prachtige ballad. Met dit keer de gitaar op de voorgrond. Mátyás zingt het nummer met een mooie ingetogen stem en laat ook nog even zijn mondharmonica horen, al is het maar even. Absoluut een hoogtepunt op het album. Het volgende nummer gaat over iets waar we in Nederland ook vaak last van hebben: Bad Weather Blues Again. Het eerste zeer persoonlijke nummer van het album is My Story, waarin Mátyás verteld over hoe hij de blues kreeg. Een mooi verhaal en een lekker nummer. Banging On Your Door laat horen dat Mátyás niet alleen maar lekker swingende blues maakt. Het nummer heeft vele country invloeden maar swingt wel net zo lekker als de rest van het album. De enige cover op het album is Travelling Mood van James ‘Wee Willie’ Wayne, die al door vele artiesten is gecoverd.  Toch lukt het Mátyás en zijn band om er een nieuwe versie van te maken door het geweldige mondharmonica werk. Het meest swingende nummer van het album is het instrumentale Balaton Boogie. Full Time Baby swingt wederom en heeft duidelijke Rock N Roll invloeden. Het album sluit af met het prachtige Blues For My Daddy over zijn overleden vader. Het nummer duurt bijna elf minuten maar Mátyás weet de aandacht goed vast te houden en Blues For My Daddy is absoluut een hoogtepunt op het album.

Jumping Matt & His Combo - Memphis Soul (official video)

Kortom: Een heerlijk swingende cd van een groot talent uit Hongarije. En begin volgend jaar staat er weer een concert in Nederland gepland.

Tracklist:
01. Memphis Soul
02. Come On Baby
03. Jat Mama Boogie
04. Can’t Make You Stay
05. Soul Stealin’ Mama
06. Bad Weather Blues Again
07. My Story
08. Banging On Your Door
09. Travelling Mood
10. Balaton Boogie
11. Full Time Baby
12. Blues For My Daddy

Website: Mátyás Pribojszki

 

 


Ook op Blues Magazine ...