Larkin Poe Self Made Man

Larkin Poe – Self Made Man

Label: Tricki-Woo Records
Datum Release: 12 Juni 2020

Te bestellen bij Bol.com

Afgelopen maart verscheen vrij onverwachts ‘She’s A Self Made Man’, de eerste track van Larkin Poe’s nieuwe album dat nu verkrijgbaar is. Verrassend omdat de zusjes Rebecca en Megan Lovell een enorm goed gevulde concert-agenda hadden af te werken. Mede door het met een Grammy genomineerde ‘Venom and Faith’ van november 2019, overigens in de categorie: Best Contemporary Blues Album waar Gary Clark Jr. met ‘This Land’ de award opeiste, leek de carrière van de twee in een stroomversnelling te zijn geraakt. De twee weten zich al langere tijd te onderscheiden door aan de authentieke elementen van de roots-muziek een moderne twist, of beter gezegd: een flinke portie eigen muziek-DNA toe te voegen en daarmee een redelijk uniek geluid te creëren. De Lovell-zusjes bewijzen met dit vijfde album klaar te zijn voor alweer een nieuwe stap voorwaarts. 27 Juni a.s. zal ‘Self Made Man’ officieel worden gepresenteerd met een uniek live-optreden.

Tekst: Jeroen Bakker

Ooit begonnen als traditioneel bluegrass-trio met hun zusje in het midden en inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle moderne blues-act, maakt van Larkin Poe een meer dan interessant duo in de bovengenoemde categorie. De ‘kleine zusjes van The Allman Brothers’ zoals ze al eens werden genoemd, zijn volwassen geworden, beiden zijn nu rond de dertig jaar, en hebben door een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen op geheel eigen en onafhankelijke wijze bestaansrecht kunnen afdwingen in een wereld waarin dit voor twee jonge vrouwen niet bepaald vanzelfsprekend is. Hiermee is voor een groot deel de titel van de eerste single verklaard. Ze blijken de theoretische geschiedenis van de blues goed te kennen, kunnen je bijvoorbeeld alles over Skip James vertellen, maar zeker ook de rol van de vrouwen hierin. Zo kwamen namen als Bonnie Raitt, Big Mama Thornton en Susan Tedeschi al regelmatig aan de orde in de interviews. Allemaal vrouwen die de blues weer terug in de popmuziek ‘drukten’ terwijl oorspronkelijk populaire muziek voornamelijk uit bluesmuziek bestond en simpelweg een manier was om geld te verdienen om te kunnen (over)leven. Met die eigenwijze koers hebben de meiden het zich niet altijd makkelijk gemaakt. Dikwijls bleek de muziek niet toegankelijk genoeg voor het grote publiek maar conservatieve blues-puristen zagen liever ook niet dat deze hippe sister-act zich op hun terrein begaf. Na vijftien jaar live-optreden en vier albums te hebben afgerond lijkt er een brug te zijn geslagen en is er bovendien waardering bijgekomen van jongere muziekliefhebbers die daarbij mede zijn geholpen door de digitale online-jukebox. In 2016 werd Larkin Poe zelfs ‘de grootste ontdekking’ van het fameuze Glastonbury Festival genoemd.

Larkin Poe | She's A Self Made Man (Official Video)

 

Beluistering van ‘Self Made Man’ zal deze ontwikkeling alleen maar versterken. Gebleven is de rafelige, smerige blues, de opzwepende outlaw country en de beukende, ongepolijste rock en nog altijd is het ‘southern accent’ aanwezig. De twee hebben hun afkomst nooit verloochend, de verhuizing van Atlanta naar Nashville is gewoon praktischer voor een muzikant in Amerika. Samen met gastmuzikant Tyler Bryant die in de buurt woont en al eerder zijn diensten verleende aan de dames, gaan ze weer voor even terug in ‘Back Down South’, een op verbluffend slidegitaarwerk gedreven track die wordt doorgetrokken op ‘God Moves On The Water’ waarin de religieuze kant van de blues boven komt drijven en waarmee wordt aangetoond dat het met de toekomst van deze muziek wel goed zit. Door de jaren heen is Larkin Poe er bovendien steeds meer in geslaagd om met sterke composities en pakkende teksten te fascineren. De eerste single ‘She’s A Self Made Man’ doet qua intensiteit niet onder voor een mannelijke tegenhanger als Royal Blood dat eveneens voornamelijk als duo opereert. Minstens zo intens maar een paar tempootjes lager is ‘Every Bird That Flies’ dat zich het best laat omschrijven als ‘gothic soul’. Het is donker, onheilspellend zelfs en de slide-gitaar-escapades van Megan gaan door merg en been, een moderne ‘murder-ballad’ zou je het kunnen noemen. Sterk zijn de vocalen van Rebecca in ‘Holy Ghost Fire’ die steeds meer als Ann Wilson, één van de zusjes van Heart, gaat klinken. Het ‘gif’ van ‘Venom & Faith’ is nog steeds niet uitgewerkt. De muzikale tegenstellingen zijn ook op ‘Self Made Man’ nog aanwezig en die maken het nog steeds interessant om naar te luisteren. De twee multi-instrumentalisten bepalen in grote lijnen alles wat je hoort, het drum en baswerk is uitbesteed en wordt vakkundig uitgevoerd. Opvallend is de glasheldere sound van het album terwijl toch het stof en grit door de speakers wordt geblazen. Wie op zoek gaat naar de verantwoordelijke grote naam hierachter, topproducer T-Bone Burnett verklaarde tenslotte nog niet heel lang geleden heel erg gecharmeerd te zijn van Larkin Poe, komt bedrogen uit. De zussen hebben dit ook geheel zelf voor hun rekening genomen. Geheel terecht zo blijkt, ‘Self Made Man’ is in ieder opzicht weer een belangrijke stap voorwaarts waarmee de fans en alle andere luisteraars het voorlopig even moeten doen aangezien optredens er voorlopig nog niet in zitten. Desondanks is het prima ‘behelpen’ met het resultaat van deze geweldige ‘doe-het-zelvers’.

Door het uitstellen van alle optredens en om toch gezamenlijk met de fans de release van ‘Self Made Man’ te kunnen vieren, is er voor gekozen om 27 juni een volledig optreden te verzorgen op de digitale snelweg vanuit de Brooklyn Bowl in Nashville, Tennessee. Om dit unieke gebeuren te kunnen ‘bijwonen’ is het nodig om in te loggen via deze link: https://fans.com/livestream/20200627-larkin-poe/

Upcoming Dates:

Sat, JUN 27
Full Band Livestream Concert Celebrating the Release of ‘Self Made Man’
Streaming LIVE@22:00 CEST

Larkin Poe – Self Made Man
Tracklist

1. She’s A Self Made Man
2. Holy Ghost Fire
3. Keep Diggin’
4. Back Down South
5. Tears Of Blue To Gold
6. God Moves On The Water
7. Every Bird That Flies
8. Scorpion
9. Danger Angel
10. Ex-Con
11. Easy Street

WEBSITE: WWW.LARKINPOE.COM


Ook op Blues Magazine ...