Foto Recensie: Julian Sas - Stand Your Ground

Julian Sas – Stand Your Ground
Format: CD – LP – Digital / Label: Corazong Records
Releasedatum: 6 april 2019

Tekst : Henk Jan Fokkema

Gary Jenkins. Kent u hem? Van het programma ‘Schilderen met Gary Jenkins.’

Een Amerikaanse kunstschilder uit Santa Fé met een eigen televisieprogramma. Hij heeft een raar petje op, een gezellige baard en wat rommelige kleding uit een shantykoor. Met een glas rode, lobbige landwijn tussen de kwasten geeft hij les aan de kijkers in het schilderen van bloemen.
Met vier uithalen van een oude penseel en een onhandige slinger verf uit een tube doet hij op papier iets wat in eerste instantie niet veel voorstelt. Zijn onduidelijke uitleg lijkt op een soort dronken gemopper en dit alles geeft je als kijker steeds meer vertrouwen in eigen kunnen. Totdat Gary Jenkins de vijfde en laatste penseelstreek bijna blind plaatst en hij je deze keer opeens confronteert met de werkelijk haarscherpe bloem van de uiterst zeldzame en schitterende Kinabaluorchidee. Het gemak! Je wordt er beroerd van.
Dat hij vervolgens het programma licht boerend afsluit met de opmerking dat het allemaal niet zoveel voorstelt komt eigenlijk nog het hardst aan.
Hou vast dit beeld.

In de aankondiging in Blues Magazine van de release van het nieuwste album ‘Stand Your Ground‘, het tiende studioalbum van Julian Sas, worden teksten uit een interview met deze Gelderse bluesrocker aangehaald.
“Het is compromisloos, zonder fratsen, fier en met passie gemaakt. Voor de gewone man, je weet wel, die met onrust in zijn lijf!” Als je dan ook nog weet dat Julian al vele jaren met een betrekkelijk vaste ploeg de betere zalen in Nederland vol weet te spelen wekt dat verwachtingen.

Julian Sas is 48 jaar oud en een opmerkelijke verschijning. Goede kop, een opmerkelijke bos haar en een geboren gitarist. Dat zie je aan zijn houding en hoe hij speelt. Het is eigenlijk andersom. Als er geen Gibson Les Paul om zijn nek hangt mist er iets. Hij heeft het gemak, de flair en de routine om iets wat moeilijk is, gemakkelijk te doen lijken. Net als de andere bandleden heeft hij het voorkomen van de doorgewinterde muzikant die niets anders doet dan reizen, uitpakken, spelen en weer verder trekken naar een plek die nooit op de vorige lijkt. Jongens die de tel zijn kwijt geraakt en pas tot leven komen als de pluggen er in zitten.

Op ‘Stand Your Ground’ staan acht sterke nummers die goed luisteren en krachtig klinken. Technisch is het werk gefundeerd en sterk. Het klopt helemaal. Dat hebben ze mooi opgenomen in The Van Studios in Spakenburg.
Het gitaarwerk van Julian kent werkelijk geen spoor van twijfel of moeite. Er zal heel misschien in Amerika een net iets betere rondlopen maar écht los hoeft hij  niet eens te gaan om het hier aan de Noordzee stil te krijgen. Toetsenist Roland Bakker doet mee alsof hij er al altijd al geweest is.
Je hoort aan de zang dat het Nederlandse jongens zijn en dat ze in de teksten niet te diep en dubbelzinnig willen graven in het leven. But, sowhat! De grootste kwaliteit is namelijk dat Julian Sas en zijn jongens hun best doen om én gewoon én goed te blijven. Dat terwijl ze best wel naast hun schoenen zouden mogen gaan lopen.
‘Stand Your Ground’. Inderdaad, hier kom je niet makkelijk langs.

Luisteren naar de bluesrock van Julian Sas is als kijken naar de bloemen van Gary Jenkins. Je wordt er een beetje stil van.

Julian Sas HOWLIN' WIND


Tracklist:
01. Runnin’ For The Money
02. Don’t Let Me Down
03. Stand Your Ground
04. Anything
05. Howlin’ Wind
06. Get On Up
07. Tell Me Why
08. These 18 Wheels

De band:
Julian Sas: zang en gitaren
Roland Bakker: piano en Hammond organ
Fotis Anagnostou: basgitaar
Rob Heijne: drums

Website: Julian Sas

Voor de tourdata klik hier.


Ook op Blues Magazine ...