Foto Recensie: Josh Smith - The BTG Sessions Outtakes (EP)

Josh Smith – The BTG Sessions Outtakes (EP)
Format: CD – Digital / Label: Flat V Music Records
Releasedatum: 30 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Met “outtakes” worden meestal restopnames bedoeld, die zijn overgebleven nadat de opnames voor een album zijn afgerond. Een soort muzikale “kliekjes” dus!

Zanger-gitarist Josh Smith uit Pembroke Pines, Florida, had ook nog een aantal opnames liggen nadat de opnames van zijn laatste album ‘Born To Grow‘ waren afgerond.

Josh raakte al op hele jonge leeftijd aan de blues(rock) verslingerd. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaarlessen en speelde sindsdien samen met grootheden als Jimmy Thackery, Tinsley Ellis, Lucky Peterson, Matt “Guitar” Murphy, Double Trouble en Johnny Copeland.
Zijn eerste album bracht hij als 14-jarige uit (‘Born Under A Blue Sign; ) en hij bewees zijn veelzijdigheid ook door in de musical ‘Grease!’ te spelen en in de backing bands van Mick Jagger en Raphael Saadiq.

Op de EP staat een vijftal nummers. Te beginnen met de broeierige funkblues van Not Alone met de heftig zoemende bas van Davey Faragher en het zweterig bijtende gitaarwerk van Josh. Josh bewijst ook nog eens een behoorlijk rauwe soulstrot te hebben.
Ain’t No Doubt heeft een funky “Willie And The Hand Jive” geluid waarin het snijdende gitaarspel prima uitkomt in een loom groovend nummer. Het geluid van Stevie Ray Vaughan is nabij in de lui pompende bluesrock shuffle Time’s True. Josh’s voorliefde van soulvolle blues komt tot uiting in de twee Little Beaver covers op deze schijf.
Everybody Has Some Dues To Pay klinkt lekker lui en funky met soulvolle blazers. Josh gaat in dit hoekig groovende nummer een bijtend duel aan met de saxofoon. Little Beaver’s You Got To Be A Man sluit de EP af en hier klinkt de stem van Josh op zijn soulvolst.

Deze vijf nummers van Josh Smith bewijzen dat er hier totaal geen sprake is van muzikaal restafval. Integendeel! Deze nummers zijn een prima aanvulling op zijn toch al flink indrukwekkend oeuvre.


Tracklist:
01. Not Alone
02. Ain’t No Doubt
03. Time’s True
04. Everybody Has Some Dues To Pay
05. You Got To Be A Man

Website: Josh Smith


Ook op Blues Magazine ...