Jeremiah Johnson - Unemployed Highly Annoyed

Jeremiah Johnson – Unemployed Highly Annoyed

Label: Ruf Records
Release: 30 Oktober 2020

Jeremiah Johnson bracht begin dit jaar het zeer goed ontvangen album ‘Heavens To Betsy’ uit dat de top of de Billboard Blues Album lijst in Amerika haalde. Een lange Europese tour was gepland met ‘2020 Ruf Records Blues Caravan’ die in maart door COVID moest worden afgebroken. Gelukkig was Blues Magazine in de gelegenheid van een optreden in Rheine op 22 februari, nog een showverslag te maken en een zeer prettig interview met Jeremiah te doen. Niet wetende wat enkele weken later de hele cultuurwereld als een mokerslag zal treffen…

Tekst: André Wittebroek

Inkomsten vallen weg en er is voor muzikanten niets te doen, studio’s gesloten, optredens weg. Na maanden thuiszitten wil Jeremiah de boel zo goed mogelijk weer oppakken en iets gaan doen,. Het wordt een soort conceptalbum over de gevolgen van COVID en de emoties in muziek te vertalen. Orgineel idee!
Met Tony Antonelli op drums, percussie en achtergrondvocals, Paul Niehaus IV op basgitaar, keys, backingvocals en Jeremiah op gitaar en vocals ging men aan de slag. De dan drie werkloze muzikanten, gefrustreerd en inkomen missend hadden weer een doel. Het geluid en de opnames waren direkt, gitaar rechtstreeks in de versterker, geen poespas, zo komen emotie, energie en frustratie het beste en eerlijkst over. Southern blues rock, Mississippi River Blues, wat country, moderne blues, alles zit er wel in.

Alle teksten hebben, zoals gezegd, met de COVID situatie te maken. De CD opent met de southern bluesrocker Burn Down That Garden waarin de tekst gaat over het kapot maken van bijna alles door COVID en dat we niet moeten opgeven en alles opnieuw moeten opbouwen. Jeremiah beschikt over een prachtige southern stem, verder heerlijke ritmes en aan het eind een totaal andere melodie, eindigend in capellazang. Met een schitterende groove begint Muddy Black Water. Mooie keys, stuwende bas en hemels gitaar. Stem helder, mooie koorzang. Topbreaks. Fantastisch nummer, kippenvel puur. De enige cover Cherry Red Wine van Luther Allisonis ook al zo geweldig met soulachtige zang, puntig gitaarspel, lekker orgeltje, heerlijke ritmesectie en een magistrale gitaarsolo op het eind. Met een rockige riff begint Daddy’s Going Out Tonight en dendert lekker stevig door. Fijne rocker. De titel van Unemployed Highly Annoyed zegt alles over het gevoel van de situatie. Ingetogen begin met spraak van Jeremiah overgaand in stevig, funkyritme met percussie, beetje Little Feat soms ook qua koorzang, boogie ook, wah wah gitaar solo. Zeer afwisselende song, zalig en waanzinnig gespeeld. Different Plan For me is een prachtige slowblues. Wat een stem, vol emotie en die treffende tekst. Diepe bas en slagwerk ondersteunen stem en gitaar passend. Het voorlaatste nummer Love And Sympathy is heel anders van opzet. Mellow zang met een beetje galm. Kabbelt verder en de stem domineert de song tot het spetterende eind en de zang wegsterft. Het album eindigt met de Chuck Berry-achtige rock and roller Rock ‘n Roll For The Show . Tekst gaat over het missen van live-shows in deze tijd. Hoe toepasselijk, zal veel Blues Magazine lezers aanspreken!

Conclusie:

Met dit conceptalbum over de COVID crisis ( geweldig idee en de eerste die dit gedaan heeft? ) heeft Jeremiah Johnson een zeer persoonlijk statement afgegeven met treffende teksten, verpakt in magistrale muziek en door de band fantastisch gespeeld. Verplichte aanschaf, punt!!! ( In mijn top 5 dit jaar )

Line-up:
Jeremiah Johnson: lead vocals, guitar
Paul Niehaus IV: bass, keys , backing vocals
Tony Antonelli ; drums, percussie, backing vocals

Tracks:
01: Burn Down That Garden
02: Muddy Black Water
03: Cherry Red Wine
04: Daddy’s Going Out Tonight
05: Unemployed Highly Annoyed
06: Different Plan For Me
07: Love And Sympathy 08: Rock N Roll For The Soul


Ook op Blues Magazine ...