Grady Champion

Grady Champion – Bootleg Whiskey
Format: CD / Label: Malaco Records
Releasedatum: 2 september 2014

Tekst: Daan Zeegers

In 2012 kreeg ik het album ‘Shanachie Day’s van Grady Champion voorgeschoteld, waar ik redelijk lovend over was. Dat de in Mississippi geboren harmonicaspeler/zanger talent heeft staat buiten kijf. Op zijn album laat hij dit wederom zien en de vaste club bewonderaars zal zich dan ook verheugen op het nieuwe ‘Bootleg Whiskey’.

Even ter introductie: Grady Champion is een plattelandsjongen uit het Amerikaanse Canton, Mississippi. Na een korte carrière als boxer en rapper richtte hij zich op de blues en dit gaat hem goed af. In 2010 won hij de International Blues Challenge in Memphis, waarna de muzikant diverse albums uitgebracht heeft. In oktober 2014 bracht Champion zijn laatste album uit, getiteld ‘Bootleg Whiskey’.

Het album heeft een geweldige start met een nummer waar de blues vanaf swingt. De harmonica blaast vanaf de eerste seconden mee en er is genoeg ruimte voor de gitarist, wiens geluid mij prima bevalt. Het is bijna niet mogelijk mee te knikken bij het aanhoren van ‘Borrow, Beg, Steal’.
Naast het eerste nummer op de plaat, vind ik ‘Home Alone’, ‘Ten Dollars’ en ‘Here We Go Y’all’ sterke nummers. Dit zijn dan ook voornamelijk de “recht-toe-recht-aan” blues nummers. ‘Home Alone’ en ‘Ten Dollars’ doen wat denken aan de muziek uit Memphis. De blazers zijn alom aanwezig en geven de songs een soulvol geluid.

In tegenstelling tot een aantal andere recensenten, ben ik niet enkel lovend over het album. Enerzijds heeft dit met mijn smaak te maken; ik vind titletrack ‘Bootleg Whiskey’ veel te zoetsappig. ‘Cheesy’ zou met in de Verenigde Staten zeggen.
Anderzijds zijn de vergelijkingen buiten proporties. Zo lees ik vergelijkingen met legendes Marvin Gaye en Sam Cooke, wat ik tegen het heiligschennis aan vind. De zang van Grady is vaak geforceerd en aangezet. Dit vind ik ronduit irritant. Bij de slow blues ‘Don’t Waste My Time’ is dit zeker het geval, waardoor mijn volumeknop snel omlaag werd gedraaid.

Grady Champion laat wederom zien een gevoel te hebben voor blues, soul en andere oude Amerikaanse genres. Zijn muziek heeft zo zijn charmes en zal veel mensen kunnen aanspreken, maar is naar mijn idee net niet goed genoeg voor het echte werk. De nummers zijn lang niet allemaal slecht, al is het gehalte van zoetsappigheid erg groot.

Tracklist:
1. Beg, Borrow, Steal
2. Bootleg Whiskey
3. Don’t Waste My Time
4. Home Alone
5. Ten Dollars
6. South Side
7. Who Dat
8. Here We Go Y’all
9. I Tripped And Fell In Love
10. Mr. Right
11. White Boy With The Blues

Live at 9 Channel 3 CBS Memphis TN

Ook op Blues Magazine ...