Grady Champion – Shanachie Days

Format: CD/ Label: GSM Music Group LLC/ Release: Mei 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Daan Zeegers

Als je nooit eerder van Grady Champion gehoord hebt, is dit een leuk album om eens te gaan beluisteren. In Shanachie Days komen alle talenten van de plattelandsjongen uit de Mississippi naar voren, waardoor je de jonge muzikant goed leert kennen. Het verzamelalbum bevat zeventien tracks, met overheersende blues, soul en funk invloeden.

Grady Champion, die naast het zingen niet onverdienstelijk mondharmonica speelt, heeft vijf albums op zijn naam staan. In ’99 debuteerde hij met het album ‘Playin’ for my sins’. Men schijnt hem na dit album te vergelijken met Sonny Boy Williamson. Mijn vermoeder gaat er naar uit dat dit vooral komt door de albumhoes. Grady Champion speelt leuk bluesharp, maar komt niet in de buurt van de legende Sonny Boy Williamson.

‘The Mississippi Bluesman’ laat op dit album horen dat hij graag nummers schrijft met een soulvolle sound, zoals ‘Love is my middle name’, waarin er blazers en de achtergrondzangeressen het laten lijken op een soulnummer uit een aantal decennia terug. Voor de rauwe bluesliefhebbers zijn ‘I’m smiling again’ en ‘Nothing I can do’ een traktatie.  ‘My rooster is king’ knalt eruit met een swingende boogie. Kortom: voor ieder wat wils.
Mijn persoonlijke favoriet de op de CD is ‘Roberta’, een nummer met weinig poespas. Simplicity lijkt het toverwoord, waarin de bluesharp goed tot zijn recht komt. De eenvoud is dan ook de kracht van dit nummer. Het contrast met de andere nummers is groot, die veel aanweziger aanhoren. Op deze track horen we nog een slidegitarist op een dobro, een pianist en zelfs een pedal steel guitar die dit countryblues nummer begeleiden.
Een ander nummer dat eruit springt vind ik ‘Nothing I can do’, waar de gitaar de kans krijgt fantastisch tussen de zang van Grady Champion te spelen. De scheurende teksten en de klassieke depressieve tekst, over zijn baby die gone is, maken het bluesnummer compleet.

Wat ik jammer vind aan de nummers, is dat ze in mijn oren allemaal iets te gelikt klinken. Ze zijn net iets te netjes, binnen de lijntjes. Wellicht dat dit anders klinkt tijdens een live optreden, waarin ik denk dat The Mississippi Bluesman nog meer tot zijn recht komt.

In de nummers op dit album hoor je hoe de begaafde zanger en bluesharpspeler je ontroert en je een nummer later laat dansen. De diversiteit is groot op dit album, waardoor je een goede indruk krijgt van de kwaliteiten van Grady Champion. Kwalitatief goede nummers, die hij zelf geschreven heeft. Een aanrader voor de liefhebbers van muziek met Amerikaanse roots.

Tracks:
1. Brother, Brother
2. I’m Smiln’ Again
3. Lady Luck
4. Policeman Blue5. Dreamin’s
5. Dreamin’
6. Roberta
7. Love Is My Middle Name
8. Let Me Be
9. Honeybee
10. Payin’ for My Sins
11. Stop Chasing Me
12. Nothing I Can Do
13. Children of the Corn
14. You Got Some Explaining to Do
15. Troubled Mind
16. Wine and Women
17. My Rooster Is King

Website artiest: http://www.gradychampion.com/


Ook op Blues Magazine ...