Foto Recensie: Grady Champion - Steppin’ In: A Tribute To ZZ Hill

Grady Champion – Steppin’ In: A Tribute To ZZ Hill
Format: CD – Digital / Label: Malaco Records
Releasedatum: 26 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit dat hij nooit echt tot de blues top is doorgestoten heeft de in 1984 overleden zanger ZZ Hill uit Naples, Texas, een behoorlijk grote invloed voor de soulblues gehad. Dat blijkt wel uit het feit dat er nu een eerbetoon aan ZZ Hill is verschenen van de hand van zanger Grady Champion.
Deze artiest uit Canton, MS, heeft een best wel merkwaardige carrière achter de rug. Op jeugdige leeftijd vertrok hij naar Florida waar hij in de muziekbusiness aan het werk ging als promotor voor het raplabel Sun Town. Hij nam zelf een aantal rap albums op onder de naam MC Gold.

Maar nu heeft hij zich volledig op de soulblues gestort met dit tribute album waarop hij wordt bijgestaan door gitarist Will Wesley, bassist Frederick Demby Sr., toetsenist Sam Brady en drummer Edward Rayshad Smith en gasten gitarist Eddie Cotton, The Jackson Horns en backing zangers Jewel Bass en Lahlah Devine.

En het geluid van ZZ Hill wordt op dit album alle eer aangedaan. Grady’s album is namelijk voorzien van hetzelfde droog swingende soulgeluid waar het Malaco label bekend om is. Grady heeft een rauw hoog stemgeluid, dat perfect past in deze soulblues.

Dat blijkt gelijk al in de opener Down Home Blues waarin het orgel van Sam Brady en de priemende gitaar van Will Wesley een belangrijke rol spelen. Shade Tree Mechanic is onder meer bekend geworden in de versie van Johnny Winter. De versie van Grady klinkt lekker hoekig en funky en klinkt door de zang van Grady een stuk rauwer dan het origineel. Deze versie krijgt mijn motor in elk geval aan de praat!
Someone Else Is Steppin’ In is een ontspannen pompende soulblues, die veel weg heeft van het eerder vermelde Down Home Blues. Een nummer met de Jackson Horns en een tevreden knorrende bas. Bump And Grind is vervolgens een stuwende bluesshuffle met venijnig gitaarwerk en een brullende harmonica van een mij onbekende bespeler.
I’m A Blues Man is één van bekendste ZZ Hill nummers en klinkt hier loom pompend met een snijdende gitaarsolo. De lekker deinende soulblues Open House At My House gaat uiteraard over overspel. Een thema dat in heel wat nummers op dit album opduikt. Who You Been GIving It To is in een vet funkend jasje gestoken met heerlijke luie grooves. Ook Three Into Two funkt maar dan op een luchtigere groovende wijze met een hoger soulgehalte.
Uiteraard mag een soulballad op een album als dit ook niet ontbreken en dan is het zacht deinende Cheating In The Next Room een uitstekende keuze met zijn zacht zwevende orgel en blazers. Het lui pompende Right Arm For Your Love is voorzien van stuwende blazers en sprankelend gitaarwerk. In de soulblues Everybody Knows About My Good Thing ligt de nadruk op de blues met name door het messcherpe bluesy gitaarwerk.
As afsluiter fungeert de cover van het Bobby Patterson nummer When It Rains It Pours, dat, al licht funky groovend, perfect op dit album past.

Grady Champion heeft met dit eerbetoon een heerlijk soulblues album afgeleverd. Verplichte aanschaf voor de liefhebbers van dit genre!

Someone Else Is Steppin' In


Tracklist:
01. Down Home Blues
02. Shade Tree Mechanic
03. Someone Else Is Steppin’ In
04. Bump And Grind
05. I’m A Blues Man
06. Open House At My House
07. Who You Been Giving It To
08. Three Into Two Won’t Go
09. Cheating In The Next Room
10. Right Arm For Your Love
11. Everybody Knows About My Good Thing
12. When It Rains It Pours

Website: Grady Champion


Ook op Blues Magazine ...