Label: Sony
Formats: CD / digital / 2-LP
Release: 30 September 2022

Tekst: Jos Verhagen

De levende legende Buddy Guy, de man die sinds zijn aankomst in Chicago 65 jaar geleden de blues mede heeft vorm gegeven, deze man beschrijft op The blues Don’t lie de lange weg die hij heeft afgelegd. En vanaf de vlammende opener I let my guitar do the talking tot aan de verstilde afsluiter King Bee dit is de blues. Met de hulp van grote namen als Mavis Staples, Elvis Costello, James Taylor, Jason Isbell, Bobby Rush en Wendy Moten heeft Buddy Guy samen met top producer Tom Hambrigde een pracht plaat in elkaar gezet.

Afgelopen week kwam daar het bericht dat Buddy Guy stopt met optreden, nog een tour door de USA en dan is het klaar. Ik hoop alleen dat hij nog wel even het geweten van de blues blijft. Want zoals hij speelt op dit heerlijke blues album daar kunnen vele nog een voorbeeld aan nemen. Met een ongekende intensiteit strooit hij kwistig met solo’s. Wellicht zinspelend op een naderend einde geven tal van nummers een biografische inkijk in zijn verleden. De knallende opener I let my guitar do the talking en de titel track The blues don’t lie zijn daar een voorbeeld van. Zo ook de trip down memory lane We go back met Mavis Staples en het schavuit achtige duet What’s Wrong With That met Bobby Rush. Puberale opschepperij verpakt in het heerlijke nummer.

Op dit album legt Buddy Guy, geholpen door diverse top muzikanten, een scala aan verrassende nummers neer. Het singer songwriter achtige duet Follow The Money met James Taylor. Het grote probleem in the USA, the school shootings, wordt benoemd in Gunsmoke blues een tekstueel fascinerend nummer, met Jason Isbell als tegenpool aan Buddy; A million thoughts and prayers don’t bring back any one, het zet je aan het denken. Gelukkig is er ook vrolijkheid te beluisteren zoals hij uit schreeuwt in House party; its Buddy Guy time. Op een stampende bas doet jazz zangeres Wendy Moten het feestje nog verder ontbranden, en scheurt Buddy als de beste en laat hij zien nog steeds een geweldig gitarist te zijn.

Alle 16 nummers op dit album laten genoeg van Buddy’s brille zien om te concluderen dat is een top album; het rockende Backdoor Scratchin, het funky I got a feeling, onmogelijk om bij stil te staan. Het vlammende Well enough alone, zoals hij daar tekeer gaat, een heerlijk nummer en met Gunsmoke blues een persoonlijke favoriet. In de slow blues Rabbit blood is pianist Kevin McKendree een van de hoofdrol spelers, dit is zoals een blues piano moet klinken, de solo van Buddy is ook duivels. In Slim Harpo’s King Bee, laat Buddy Guy op magistrale wijze horen dat hij ondanks zijn leeftijd nog steeds de King Bee is.

Buddy Guy - Gunsmoke Blues (Official Audio) ft. Jason Isbell

 
Trackslist
1. I Let My Guitar Do the Talking
2. Blues Don’t Lie
3. The World Needs Love
4. We Go Back
5. Symptoms of Love
6. Follow the Money
7. Well Enough Alone
8. What’s Wrong with That
9. Gunsmoke Blues
10. House Party
11. Sweet Thing
12. Backdoor Scratchin
13. I’ve Got a Feeling
14. Rabbit Blood
15. Last Call
16. King Bee


Ook op Blues Magazine ...