Foto Album recensie: Mavis Staples - Have A Little Faith - Deluxe 20th Anniversary Reissue For Record Store Day

Format: Vinyl LP
Label: Alligator Records
Release date: 20 April 2024

Als je niet beter zou weten, denk je dat het een top album is dat Mavis Staples uitbrengt. Echter Have a little faith is een re-issue ter ere van het 20-jarig bestaan van dit album. En ja, wat moet je daar dan over zeggen? Het album heeft nog niets aan kracht ingeleverd, het is actueel qua teksten, het klinkt afgezet tegen de huidige R&B en blues maatstaven als uiterst fris. Met andere woorden een album dat de tand des tijds met gemak heeft doorstaan.

Toen de Staples singers, de veilige thuishaven onder leiding van haar vader, na zijn dood ophield te bestaan was het voor Mavis de uitgelezen tijd op haar ervaringen opgedaan in de tijd met de Staples singers, de jaren van anti-oorlog onrust en burgerrechtenstrijd om te zetten in een album vol eigentijdse bluesy folk gospel en klassieke soul grooves. Een album dat heden ten dage nog steeds actueel is. De rassenongelijkheid in de USA is nog lang niet opgelost, het geweld in het Midden Oosten houdt de wereld bezig en zo zijn de vergelijkingen met het verleden gemaakt.

Have a little faith is een fascinerend album dat nu al enige weken niet weg te denken is uit hetgeen waar ik naar luister. Het zit vol blues, soul en gospel, hier en daar prachtig opgevuld met Staple singer-achtige koortjes. Veel teksten die het geloof in God aanhalen, en een boodschap hebben. Aan alle kanten kun je voelen dat er met zorg aandacht aan is besteed, dat naast de teksten de ruimtes voor muziek op een plaat net zo belangrijk zijn. Het album niet kennende, een paar nummers om eruit te lichten.

“Pops recipe”, een nummer referent naar haar vader, een man die op alles een antwoord had, een nummer zo vol soul en groove , geweldig.

“Have a little faith” de titeltrack waarin de kracht van het nummer zit in het geloof in de toekomst dat Mavis uitstraalt met haar zang; “There’s evil all around us/We gotta rise above/Got to fight the good fight/With that war with love/Hang on, just wait a minute/There’s help on the way/There’s a better tomorrow/I can feel it today.

“A dying mans plea” is een bewerking van een origineel Staples singer nummer, Mavis maakt het een heerlijke delta blues van met de boodschap van haar vader aan zijn kroost “See That My Grave Is Kept Clean”.

“There is a devil on the loose”, een actueel nummer met de verkiezingen in USA in de aantocht, verpakt in een lekker salsa ritme, tijdloos met een fijne mix van gitaar, Wurlitzer en Hammond.

In de 20 jaar heeft het album nog niets aan kracht ingeboet met Mavis in topvorm. Zaterdag 15 juni is Mavis Staples live te zien in Tivoli Utrecht.

Tracklist:
1. “Step Into the Light”
2. “Pops Recipe”
3. “Have a Little Faith”
4. “God Is Not Sleeping”
5. “A Dying Man’s Plea”
6. “Ain’t No Better Than You”
7. “I Wanna Thank You”
8. “I Still Believe in You”
9. “At the End of the Day”
10. “There’s a Devil on the Loose”
11. “In Times Like These”
12. “Will the Circle Be Unbroken?”

Mavis Staples @ North Sea Jazz 2023

Ook op Blues Magazine ...