Foto Recensie: Boogie Beasts – Deep

Boogie Beasts – Deep
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Naked
Releasedatum: 11 januari 2019

Tekst: Martijn Wesseling

In mijn afspeellijst met de wat vuigere muziek staan al een tijdje een aantal nummers van The Goon Mat and Lord Benardo, Dit Waalse equivalent van onze eigen The Pignose Willy’s, maakt naar eigen zeggen Trash Boogie. Net zoals bij The Pignose Willy’s heeft de mondharmonica een belangrijke rol en spelen ze heerlijke opzwepende “boogie”. De delta is nooit ver weg en het duo is duidelijk beïnvloed door onder andere John Lee Hooker.

Gezamenlijk met twee Vlaamse heren (het kan best samen!) uit de band Voodoo Boogie vormen ze Boogie Beasts en het zal dan ook niemand verrassen dat ook hier de boogie volop aanwezig is. In 2015 debuteerde ze met het album ‘Come And Get Me’. De energieke bluespunkboogie maakte direct indruk, waaronder op mijn collega bij deze website. Maar ook de Rolling Stone France schreef lovende woorden: “Een ritmisch en geïnspireerd album dat een toekomstige grote naam in de bluesrockscene aankondigt.” (bron).

Na veel concerten en festivals zijn ze nu terug met ‘Deep’, het tweede album. Naar eigen zeggen eerlijk, persoonlijk en zonder gefoefel (ik moest dit ook even opzoeken, het is Vlaams). Dit is dan ook zeker terug te horen. Met heldere teksten zonder poespas, een analoge opname en een heerlijk frisse benadering van de bluesrock.

Bij het beluisteren van de plaat hoor je de verschillende invloeden. De vaker genoemde The Black Keys, waarbij vooral het oudere werk terug te horen is. Vooral het nummer I Don’t Know Why zou goed passen op de set list van Dan Auerbach en Patrick Carney (mochten ze ooit weer samen gaan toeren). Maar ook The Jon Spencer Blues Explosion, Oblivians en de al eerder genoemde John Lee Hooker zijn goed terug te horen. Om ze echter hier één op één mee te vergelijken doet deze band te kort. Naast de blues, boogie en punk zijn er namelijk tal van andere invloeden terug te horen. Al zal de gemiddelde liefhebber van de delta blues deze plaat zeker op repeat zetten.

Dreigend, broeierig, swingend en vol vette grooves, dit zijn de platen zie ik graag draai. De heren hebben na een sterk debuut wederom een erg fijne plaat uitgebracht. Er zijn dan geen swamps te vinden in de lage landen, maar Boogie Beasts heeft daar wel overduidelijk zijn roots. Zet deze plaat op tien, pak er wat sterke drank bij en ga los. Al zweterig waan je je in een juke joint. Of beter bezoek een live concert en dans met z’n allen op deze hypnotiserende muziek.

Boogie Beasts - 'Mad' (official video)


Tracklist:
01. Inside
02. Emotion
03. Mad
04. Long Gone
05. No Good
06. I Don’t Know Why
07. Trouble
08. Gonna Be Your Man
09. Night Time Hero
10. In Front Of You

Website: Boogie Beasts

 


Ook op Blues Magazine ...