Beth Hart - Live From New York - Front And Center

Beth Hart – Live From New York Front And Center
Format: CD – DVD – Digital / Label: Provogue – Mascot label Group
Releasedatum: 13 april 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

De op 24 januari 1972 in Los Angeles geboren Beth Hart is sinds begin jaren ’90 actief in de muziekscene. Als ze vier jaar is begint ze al met pianospelen. Later, als ze voortijdig de middelbare school verlaat, gaat ze cello en zang studeren aan de Los Angeles High School of Performing Arts. In 1996 verschijnt haar debuutalbum ‘Immortal’. Beth Hart worstelt in die tijd volop met drugs- en drankproblemen. Na een ontwenningskuur verschijnt in 1999 het album ‘Leave The Light On’, een album dat gaat over haar drugs- en drankprobleem. Dit album betekent wel haar doorbraak. Later gaat Hart samenwerken met de gitaristen Joe Bonamassa, Slash en Jeff Beck. De samenwerking met Joe Bonamassa mondt in januari van 2018 uit in de release van het album ‘Black Coffee.

Vorige maand verscheen, dertien jaar na haar succesvolle live dvd ‘Live At Paradiso’, een nieuwe live cd/dvd getiteld ‘Live From New York Front And Center’, met opnames van haar optreden in de Iridium Jazz Club in New York op 7 maart 2017.
De cd opent met het aanstekelijke Let’s Get Together, gevolgd door de gevoelig gezongen ballad Baddest Blues, een nummer geïnspireerd door haar moeder. In het jazzy Jazz Man, met de fraaie uitbundige zang van Hart, bewijst ze ook heel mooi piano te kunnen spelen. In de stevige rocker Delicious Surprise, is naast de scheurende gitaar, een hoofdrol weggelegd voor drummer Bill Ransom. Ook in de uptempo rocker Broken And Ugly, speelt de solide ritmesectie, naast de uitbundige zang, een prominente rol. Haar inspiratie in de prachtige ballad St. Teresa haalde Beth Hart bij Moeder Theresa. Wonderschoon gezongen en subtiel begeleid. Openhartig is Hart in Isolation, een nummer van haar debuutalbum ‘Immortal’. Tell Her You Belong To Me is een prachtige soulblues ballad met de soms vibrerende zang van Hart. Fat Man is weer een stevige bluesrocker en in Love Gangster is weer fraai pianospel te horen, naast lekker gitaarwerk en de gedreven zang. Een van de hoogtepunten van het album is de ballad Leave The Light On. Beth Hart is in topvorm en dat geldt zeker ook voor de pianoballad As Long As I Have A Song. In de bluesrocker Can’t Let Go, een song van Lucinda Williams’ onvolprezen album ‘Carwheels On A Gravel Road’ uit 1998, is een gastrol weggelegd voor Sonny Landreth die een vette slide laat horen. Op een andere cover, de stevige midtempo bluesrocker For My Friends van Bill Withers is gitaristisch weer veel te genieten. Het slotnummer van het album No Place Like Home is een prachtige, gevoelige en ingetogen gezongen pianoballad.

Conclusie:
‘Live From New York Front And Center’ is een uitstekend album van een in topvorm verkerende Beth Hart en haar band.


Tracks CD:
01. Let’s Get Together
02. Baddest Blues
03. Jazz Man
04. Delicious Surprise
05. Broken And Ugly
06. St. Teresa
07. Isolation
08. Tell Her You Belong To Me
09. Fat Man
10. Love Gangster
11. Leave The Light On
12. As Long As I Have A Song
13. Can’t Let Go
14. For My Friends
15. No Place Like Home

Tracks DVD:
01. Let’s Get Together
02. Baddest Blues
03. Jazz Man
04. Delicious Surprise
05. St. Teresa
06. Tell Her You Belong To Me
07. Fat Man
08. Leave The Light On
09. Can’t Let Go
10. As Long As I Have A Song

Bonus tracks DVD:
01. full band bonus content (Love gangster – Broken and ugly – For my friends)
02. acoustic bonus content (Isolation – My California – No place like home)
03. Beth Hart interview

Line-up:
Beth Hart – zang, piano, akoestische gitaar, bas
Bill Ransom – drums
Jon Nichols – elektrische gitaar, akoestische gitaar, backing vocals
Bob Marinelli – bas

Website: Beth Hart

MAANDAG 29 OKTOBER 2018
Beth Hart
TivoliVredenburg, Utrecht


Ook op Blues Magazine ...