Ben Poole

Ben Poole – Time Has Come
Format : CD / Label : Manhaton Records
Releasedatum: 1 april 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Als gerenommeerde gitaristen als Jeff Beck en wijlen Gary Moore zich in superlatieven over je uitlaten kun je een mooie toekomst in de blues (rock) tegemoet zien. “F***ing amazing” volgens Jeff Beck. Gary Moore had het over “A really great player”. Total Guitar Magazine vroeg zich af of we te maken hebben met de nieuwe Joe Bonamassa. Paul Jones op BBC radio 2: “Very good, a really fresh sound and style”. Deze loftuitingen mocht de jonge Britse bluesgitarist Ben Poole in ontvangst nemen. In 2011 werd hij genomineerd voor de British Blues Awards in de categorie “Best young blues artist” en “Best Original Blues Song” voor Everything I want” van zijn gelijknamige mini cd. Zijn debuutalbum ‘Let’s Go Upstairs’ werd door zowel pers als publiek zeer positief ontvangen.

Op 1 april verschijnt het nieuwe album van Ben Poole, ‘Time Has Come’. De openingstrack Lying To Me is meteen een lekkere stevige binnenkomer met Jonny Lang en Jeff Beck achtige wah wah gitaarsolo’s en prachtige Hammond akkoorden van Bob Fridzema. Bob Fridzema, waar ken ik die naam toch van dacht ik. Maar het blijkt dat hij in de jeugd met mijn zoon bij Olympia in Gouda heeft gevoetbald. Wat is de wereld toch klein. En inmiddels is hij in Nederland (en daarbuiten) een zeer gewaardeerd muzikant. Ben Poole wordt op ‘Time Has Come’ ook bijgestaan door collega gitaristen Aynsley Lister, Henrik Fleischlader en Todd Sharpville. De sound van Robert Cray en Gary Moore, met een snufje Santana, is te horen in I Think I Love You Too Much. Longing For A Woman is een laid back ballad met een slepende gitaarsolo en weer prachtige Hammond akkoorden. If You Want To Play With My Heart is een mooie soulballad met orgel, goede zang en mooie backvocals. Ook Time Might Never Come is een prachtige ballad met Fridzema weer op orgel en fantastische gitaarsolo’s van Poole, eerst ingetogen en daarna gierend. Een hoogtepunt van het album. In het funky Stay At Mine valt de uitstekende ritmesectie op. Opwindende drumslagen en een pompende bas. You’ve Changed is een ronduit schitterend nummer. Ingetogen zang en orgelflarden aan het begin en een heerlijke laid back gitaarsolo. Just When You Thought It was safe is een midtempo rocker met een Robert Cray achtige gitaarsolo over de Hammond akkoorden heen en lekker strak drumwerk. De ballad Whoever Invented Love begint rustig maar Ben Poole trekt halverwege het nummer weer ongenadig fel aan zijn snaren. In het soulvolle slotnummer The Question Why zijn weer invloeden van Robert Cray, Carlos Santana en van Tony Joe White (Tunica Motel) hoorbaar.

Ben Poole & Band - Time Might Never Come /Bluesnote Hypothalamus Rheine Germany 2015

Conclusie:
Alle superlatieven die over Ben Poole zijn uitgestort zijn terecht. Het nieuwe album ‘Time Has Come’ is wederom een sterk album. Bluesrock die in de eredivisie thuishoort.

Tracks:
01. Lying To Me
02. I Think I Love You Too Much
03. Longing For A Woman
04. If You Want To Play With My Heart
05. Time Might Never Come
06. Stay At Mine
07. You’ve Changed
08. Just When You Thought It Was Safe
09. Whoever Invented Love
10. The Question Why

Line-up:
Ben Poole: gitaar, zang
Aynsley Lister: gitaar
Henrik Fleischlader: gitaar
Todd Sharpville : gitaar
Stevie Nimmo: backvocals
Bob Fridzema: Hammond
Wayne Proctor: drums
Steve Amadeo: bas
Mat Beable: bas (2 tracks)
Craig Bacon: drums (2 tracks)

Website: Ben Poole


Ook op Blues Magazine ...