Foto Recensie: Anthony Geraci – Why Did You Have To Go

Anthony Geraci – Why Did You Have To Go
Format: CD / Label: Shining Stone Records
Releasedatum: 21 september 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

Anthony Geraci (1954, New Haven, Connecticut) was op zijn vierde al in de ban van de piano. Zijn ouders kochten een Kimball Grand Piano voor de jonge Anthony en zijn moeder zorgde er voor dat hij pianoles kreeg aan The Neighborhood School of Music. Geraci is nu een veteraan in de Amerikaanse muziekscene en heeft in de loop der jaren met heel veel bluesartiesten gespeeld. En als je Muddy Waters, Big Joe Turner, J.B. Hutto, Otis Rush, Jimmy Rogers, Big Mama Thornton, BB King, Buddy Guy, Van Morrison, J. Geils, Hubert Sumlin, Steve Miller en Chuck Berry hebt begeleid dan heb je je sporen verdiend. Geraci is een origineel lid van Sugar Ray and the Bluetones en van Ronnie Earl and The Broadcasters. In 2008 werd hij genomineerd voor twee W.C. Handy Awards. Voor zijn album ‘Fifty Shades Of Blue‘ uit 2016 kreeg hij drie nominaties (Album of the Year, Traditional Album of the Year en Song of the Year voor het titelnummer). Geraci werd ook genomineerd voor de prestigieuze Pinetop Perkins Piano Player of the Year Award.

Op 21 september 2018 verschijnt er een nieuw album van deze gelauwerde pianist. Op ‘Why Did You Have To Go’ staan dertien nieuwe songs en Geraci heeft weer een keur van gastmusici om zich heen verzameld. Het openingsnummer Why Did You Have To Go is een spetterende soulblues met blazers, droge zang van Sugar Ray Norcia en een vette gitaarsolo van Monster Mike Welch.
Naast Welch is op de uptempo bluesrocker Don’t The Grass Look Greener ook gitarist Kid Ramos te horen naast de indringende stem van Sugaray Rayford. Na de boogie Fly On The Wall, met gastzanger Willie J. Laws, en de slowblues Angelina, Angelina, met heerlijke pianosolo’s en de indringende zang van Rayford, duiken we de sfeer van New Orleans in met Long Way Home. Weer dat lekkere Dr. John-achtige pianospel van Geraci en een knetterende trompetsolo van Doug Woolverton.
Two Steps Away From The Blues is een prachtige jazzy ballad met de fraaie enigszins hese zang van Michelle ‘Evil gal’ Willson. Opwindend is daarna Time’s Running Out, met Sugar Ray Norcia nu ook op mondharmonica en naast Mike Welch is Ronnie Earl op gitaar te horen.
Willie J. Laws tweede bijdrage is op de prachtige slowblues Baptized In The River Yazoo, naast de piano van Geraci die ongetwijfeld een groot fan was van de legendarische Otis Spann. Dennis Brennan is de vocalist in de pianoblues Too Many Bad Decisions en Michelle Willson en Brian Templeton zijn de vocalisten in de soulblues What About Me.
Welch’ vette gitaarlicks geven naast de hese stem van Brennan kleur aan de boogie Hand You Your Walking Shoes.
Het hoogtepunt van het album is de ruim negen minuten durende slowblues My Last Good-Bye met Norcia’s huilende mondharp, het ingetogen gitaarspel van Ronnie Earl en Mike Welch en het Otis Spann-achtige pianospel van Geraci. Het eindschot is de jazzy instrumental A Minor, Affair. Een trompetsolo, een scheurende saxsolo, een gitaarsolo van Ramos, een straffe ritmesectie en uiteraard een fraaie pianosolo van de meester zelf.

Conclusie:
Anthony Geraci blijft muziek van zeer hoog niveau maken. Met Why Did You Have To Go’ heeft hij weer een parel aan zijn oeuvre toegevoegd.

Anthony Geraci and The HipNotics


Tracklist:
01. Why Did You Have To Go
02. Don’t The Grass Look Greener
03. Fly On The Wall
04. Angelina, Angelina
05. Long Way Home
06. Two Steps Away From The Blues
07. Time’s Running Out
08. Baptized In The River Yazoo
09. Too Many Bad Decisions010. What About Me
11. Hand You Your Walking Shoes
12. My Last Good-Bye
13. A Minor, Affair

Line up:
Anthony Geraci – piano, hammond (all tracks)
Sugar Ray Norcia – harmonica (track 7, 12) , zang (track 1, 7, 12)
Monster Mike Welch – gitaar (track 1, 2, 4, 6, 7, 9, 11, 12)
Sugaray Rayford – zang (track 2, 4, 5)
Kid Ramos – gitaar (track 2, 3, 5, 13)
Willie J. Laws – zang (track 3, 8)
Jimi Bott – drums (track 3, 4, 5, 13)
Willie J. Campbell – bas (track 3, 4, 5, 13)
Michelle ‘Evil gal’ Willson – zang (track 6, 10)
Ronnie Earl – gitaar (track 7, 12)
Dennis Brennan – zang (track 9, 11)
Brian Templeton – zang (track 10)
Michael ‘Mudcat’ Ward – bas
Neil Gouvin – drums
Troy Gonyea – gitaar
Marty Richards – drums
Gordon Sax Beadle – saxofoon
Doug Woolverton – trompet

Website: Anthony Geraci


Ook op Blues Magazine ...