Dutch Blues Awards

IN GESPREK MET…. Ralph de Jongh & Christof Bauwens
Tekst: Jeroen Bakker

In heel Nederland is er nog nauwelijks een podium te vinden waar hij niet heeft gespeeld. Ralph De Jongh heeft als performer overal diepe indruk gemaakt met zijn vertolking van het betere blueswerk. Zelfs in Amerika stonden ze toch even raar te kijken toen daar plotseling een boomlange Hollander als een bezetene met zijn hoofd schuddend, zittend op een stoel, met de klompen de maat aangevend en raggend op de gitaar, het publiek met rauwe, authentieke blues om de oren sloeg. Voor velen is het een grote verrassing dat deze ‘strijder tegen gladde muziek’ zijn éénmansband uitbreidde maar met de Crazy Hearts blijkt een lang gekoesterde wens in vervulling te zijn gegaan. Op een zomerse middag in Amsterdam nemen De Jongh en zijn muzikale ‘partner in crime’ Christof Bauwens de tijd om eens, zoals De Jongh diezelfde middag twittert: ‘Lekker over muziek te lullen met de pers’.

Waarom heb je na jarenlang als solo-artiest te hebben gespeeld de samenwerking met Crazy Hearts opgezocht?
De Jongh: ‘Op een bepaald moment had ik het idee dat het ik het bekende muzikale plafond als solo-artiest wel zo’n beetje had bereikt. Ik bleef een beetje in het zelfde kringetje hangen en had het gevoel niet echt vooruit te komen. Het werd gewoonweg tijd voor iets anders. Ik kende de jongens van de band al langer omdat we eerder hebben samengewerkt’.
Bauwens: ‘Toch was het voor zowel Ralph als voor ons heel erg wennen omdat de werkwijze van hem voornamelijk gebaseerd is op improvisatie terwijl wij iets gestructureerder te werk gaan. De combinatie van deze verschillende werkwijzen heeft volgens ons iets heel moois opgeleverd’.

Is dit album een logische stap in jouw ontwikkeling als muzikant of had je More Than Words vijf jaar geleden ook al kunnen maken?
De Jongh: ‘Ik denk dat het zeker een logische stap omdat je op een zeker moment ergens naar toe werkt en iets hebt bereikt waar dan over gaat nadenken en je afvraagt of dit precies is wat je wilt. Onze eerste samenwerking dateert overigens uit 2006 en toen hebben we al samen muziek gemaakt maar nu is het tijdstip aangebroken om er daadwerkelijk mee verder te gaan. Alles lijkt gewoon te kloppen. Ik ben er ontzettend blij mee’.
Bauwens:’Via een omweggetje is iedereen weer bij elkaar gekomen na allerlei andere dingen gedaan te hebben in diverse bands. Mede door die ervaring of ontwikkeling krijg je dit als eindresultaat waar iedereen heel tevreden over is’.

Het album lijkt minder bluesinvloeden te bevatten dan men zou verwachten van jou. Is het materiaal van More Than Words grotendeels uit jouw pen afkomstig?
De Jongh: ‘Ik wilde veel stijlen deze keer bij elkaar brengen omdat ik daar in het verleden te vaak niet aan toe kwam. De muzikanten hebben allemaal een verschillende achtergrond en ik denk dat je dat goed terughoort. Het is als een muzikale zoektocht waarin je elkaar allemaal weer tegenkomt. Iedereen heeft een zo zijn aandeel aan het album geleverd’.

Wat zijn naast de releaseparty van het album More Than Words de plannen voor de komende maanden?
De Jongh: ‘We beginnen de komende weken met enkele clubgigs en zullen vervolgens op grote festivals als Ribs & Blues, Indian Summer en Highlandsfestival te zien zijn’.
Bauwens: ‘Op Zwarte Cross spelen we vrijdag op het grote podium waar we als een soort support-act voor The Black Crowes fungeren’.

Je hebt onlangs een lintje mogen ontvangen uit de handen van jouw ontdekker Harry Muskee. Heeft de titel van Ridder in de Blues nog iets concreets opgeleverd?
De Jongh:’Ik ben gekozen tot de beste zanger in de categorie ‘Nederlandse vocalisten’. Het is fijne promotie aangezien deze Nederlandse tak van de International Blues Foundation ook in Amerika bekend is en het staat toch lekker als je kunt zeggen dat je de beste zanger van Nederland bent hahaha. Bij de uitreiking van die award was veel pers aanwezig en er waren diverse programmeurs in de zaal. Je houdt er zomaar optredens aan over op een festival of in een club en dat is natuurlijk best prettig’.

Betekent een eventueel succes van More Than Words tevens het einde van Ralph De Jongh als solo-performer?
De Jongh: ‘Uiteraard zijn alle pijlen gericht op het nieuwe album en de optredens die daarmee gepaard gaan maar als het schema het toelaat zal ik ook zonder band blijven optreden. Als ik zin heb om op een of ander podium alleen te staan dan zal ik het niet nalaten. In november staat zelfs een optreden in Amerika op de agenda waar ik op een festival zal spelen dat aandacht besteedt aan het overlijden van Robert Johnson die deze week precies honderd jaar geleden is overleden’.

Ralph de Jongh & The Crazyhearts (promo)

RELEASEPARTY PARADISO BOVENZAAL, 18 Mei 2011

In de lange rij voor Paradiso zijn diverse klompendragers te vinden. Het Indiestad Festival is van start gegaan maar deze mannen zijn niet op zoek naar een nieuw hip bandje. Ze zijn voornamelijk geïnteresseerd in roots, blues, soul en southern rock. De bovenzaal is uitverkocht en zij zijn razend benieuwd hoe Ralph De Jongh & Crazy Hearts het er van af brengen tijdens het feestje ter gelegenheid van het album More Than Words. Die ene minuut in een bekend televisieprogramma heeft overigens ook jonge nieuwsgierigen doen besluiten een kaartje te kopen voor deze onlangs tot Ridder in de Blues gekroonde muzikant. Het kleine podium is bijna te klein voor de muzikanten. Blijven zitten lijkt de beste optie en dat doet De Jongh dus ook. De klompen hebben plaatsgemaakt voor gympen maar de intense performance en het muzikale gedeelte is ronduit indrukwekkend. De Crazy Hearts hebben duidelijk een schat aan ervaring opgedaan in het live-circuit en lijken geen enkel probleem te hebben met de begeleiding van het ongeleide projectiel dat er voor hun zit. De invloeden worden met Chuck Berry’s Little Queenie nog maar eens geaccentueerd maar de nieuwe songs blijken op het podium prima te passen in het overwegend stevige jasje. Hier en daar worden voorzichtig kleine tekstflarden meegezongen. Het is nog allemaal zo nieuw maar aan het einde van het naderende festivalseizoen zou dat er best eens anders uit kunnen zien.

KELDER

Zoals de harde zolen van de cowboylaarzen indertijd het bluesritme verzorgden, zo klinken  de oerhollandse klompen van Ralph De Jongh op de plavuizen van de Paradiso-kelder waar even later een exclusieve show voor genodigden plaatsvindt. De bandleden van Crazy Hearts staan met goedkeurende blikken tussen de toeschouwers. Ralph laat nog even zijn handelsmerk zien waar hij de afgelopen jaren, zij het op bescheiden schaal, bekend mee is geworden. Met akoestische gitaar en bottleneck komen klassiekers als One Scotch, One Bourbon, One Beer of Sympathy For The Devil voorbij. De Jongh neemt bezit van Paradiso terwijl die duivel hem op de hielen zit. Tijdens dit meest ontoegankelijke gedeelte van de avond zal de geluidsmeter vrijwel nergens beneden de honderd decibellen reiken.
Authentieke blues in de meest pure vorm gespeeld uitgevoerd door een bezetene. Bluesdoktoren weten het zeker: Het kan niet anders of er schuilt een zwarte ziel in dat lange lichaam. Verdere behandeling heeft geen enkele zin.

Ralph de Jongh and Crazy Hearts - More Than Words

MORE THAN WORDS

Format: CD / Label: PIAS / Datum Release: 23 Mei 2011

Met een riff die je meteen bij de strot grijpt openen Ralph De Jongh & Crazy Hearts het debuutalbum alsof het The Glimmer Twins van de Lagen Landen betreft. More Than Words is een soulvolle rocker die niet zou misstaan op het veertig jaar geleden uitgebrachte Exile On Main Street. Hetzelfde geldt voor Everybody waarmee het album zijn vier minuten durende Shine A Light-momentje heeft. Veel tijd voor bezinning is er niet want er is meer sterk geschreven nieuw materiaal te vinden op More Than Words. Behalve enkele gevoelige ballads zou ook het toegankelijke Where Did You Stay Last Night zomaar een bescheiden hit kunnen opleveren. De relaxte toetsenpartij en het hoge meezing-gehalte van het refrein werken zeer aanstekelijk. De kenners hadden het al langer in de gaten maar de tijd lijkt rijp voor De Jongh dat de rest van de wereld nu ook kennis gaat maken met die karakteristieke stem van deze rasperformer en zijn fantastische Crazy Hearts.

Tracks:
01. More Than Words
02. Everybody
03. Sweet In Here
04. Where Did You Stay Last Night
05. Dandy Lines
06. Worrywise
07. Tears Of Rhyme
08. Smiling Faces
09. Free
10.  Build Me Up
11.  Wonderin’

Tour Data

28 Mei 2011    Koudem                           Dobbelfestival
28 Mei 2011    Amersfoort                    Highlandsfestival
10 Juni 2011    Grollo                             Groeten uit Grollo
13 Juni 2011    Raalte                              Ribs & Blues Festival
18 Juni 2011    Broek op Langedijk    Indian Summer Festival
24 Juni 2011    Eersel                               Music On Payday
14 Juli  2011    Lichtenvoorde             Zwarte Cross

Ralph de Jongh


Ook op Blues Magazine ...