Philip Sayce - Innerevolution (CD)

PHILIP SAYCE
INNEREVOLUTION

CD | Label: Provogue Records | Release datum : april 2010

Door Jeroen Bakker

Met het knallende Changes opent Philip Sayce op zeer energieke wijze zijn album Innerevolution waarmee de doelstellingen meteen al duidelijk worden gemaakt.
Sayce wil duidelijk niet blijven hangen in de categorie ‘talentvolle gitaristen met ambitieuze plannen’. Nee, overdonderen is zijn motto en als het even kan moet tegelijkertijd het ijzersterke Peace Machine worden overtroffen. Niets is aan toeval overgelaten dus behalve een begeleidingsband vol zwaargewichten (o.a. Fred Mandel, toetsenist van Queen, Supertramp, Alice Cooper en Elton John) heeft Sayce Richard Marx en Marti Frederiksen (Aerosmith, Jeff Healey, Def Leppard) bereid gevonden enige teksten te leveren.
In Scars blijkt Lenny Kravitz ten tijde van Mama Said van grote invloed te zijn geweest. Deze track heeft dezelfde funky inslag als de grote hit uit 1991 en ook op vocaal vlak zijn er overeenkomsten. ‘Van dik hout zaagt men planken’ moet Sayce hebben gedacht toen hij in de studio losging op Take You Away. Daydream Tonight is een stevige ballad met de nodige bombastische orkestrale begeleiding waarmee de eerste kandidaat van Symphony In Blues part II zich heeft aangedient. De ruige gitaarriff van My Pearl voorkomt dat het te zoetsappig wordt want er moet gerockt worden. Are You Ready? vraagt Sayce zich af in dit krachtige en uiterst pakkende nummer waar iedereen zich alvast kan gaan opmaken voor de grande finale.
Gimme Some More is het logische vervolg want hij krijgt er zelf ook geen genoeg van en terwijl de band nog eens een zwaar stevige fundering neerzet, tovert Sayce met groot gemak een paar heftige solo’s tevoorschijn en worden de stembanden nog eens flink uitgerekt.
De uitsmijter is zonder twijfel Little Miss America dat opvallend veel weg heeft van Jimi’s Voodoo Child (Slight Return) en waar Sayce aantoont over een aanzienlijk soulvol stemgeluid te beschikken. Het ruim acht minuten-durende sluitstuk van het album bevat een uitgesponnen intermezzo waarin de band er lekker op losjamt en waar bovendien de psychedelische invloeden niet van de lucht zijn.
Innerevolution is ten aanzien van zijn voorganger in muzikaal opzicht breder georiënteerd en zou daardoor meedere doelgroepen kunnen aanspreken. Sayce heeft met dit album de lat hoog gelegd maar toont met dit album aan een uitzonderlijke zanger/gitarist/songwriter te zijn die moeiteloos kan meedraaien in de eredivisie der weergaloze snarenwonders.

Track List:
01. Changes
02. Scars
03. Bitter Monday
04. Anymore
05. Take You Away
06. Daydream Tonight
07. My Pearl
08. Tennessee Girl
09. Are You Ready
10. Gimme Some More
11. Little Miss America

Website Philip Sayce : www.philipsayce.com


Ook op Blues Magazine ...