Boek: Peter Bruyn – De zeven levens van Oscar Benton (71 Jaar Blues en 1 Evergreen)

Boek: Peter Bruyn – De zeven levens van Oscar Benton (71 Jaar Blues en 1 Evergreen)

DE ZEVEN LEVENS VAN OSCAR BENTON
(71 Jaar Blues en 1 Evergreen)

Peter Bruyn
geïllustreerd, € 18,50
ISBN 978-94-93214-13-2 NUR 662
Verkrijgbaar vanaf 23 februari

Te bestellen bij Bol.com

Meer dan een halve eeuw stond Oscar Benton (1949-2020) op het podium. Eind jaren zestig formeerde hij zijn Oscar Benton Blues Band. De start van een kleurrijke carrière die op 8 november 2020 plotseling zou eindigen. In De Zeven Levens Van Oscar Benton laat muziekjournalist Peter Bruyn het roerige artiestenbestaan van de Haarlemse muzikant, met al zijn pieken en dalen, de revue passeren.

In 1968 wint de Oscar Benton Blues Band op een jazzconcours een platencontract. Zijn carrière beleeft een vliegende start. Hij verliest bandleden die overstappen naar Barrelhouse. Maar gaat door. Hij staat op bluesfestivals met zijn band. Bij Toppop met zangeres Monica. Als achtergrondzanger van Jack Jersey in feesttenten. Met een orkestband in discotheken en nachtclubs. Maar ook met een groot orkest voor de Franse televisie om zijn hit ‘Bensonhurst Blues’ te zingen, wat een evergreen zou worden. In stadions en arena’s in Bulgarije en Roemenië. In gala voor de Tsjechische president in Praag. Internationale successen waar in eigen land, ondanks drie Top 40 hits, vrijwel geen mens weet van had.
Dit is de geschiedenis van een artiestenbestaan met pieken en dalen, waarbij alcohol en bordelen niet weg te denken zijn. Bentons talent om het bluesgevoel over te brengen is boven iedere discussie verheven. Dat om zichzelf ten gronde te richten eveneens.

In De Zeven Levens Van Oscar Benton komt zijn eigenzinnige opvatting van de Chicago cityblues ter sprake, zijn succes op het Loosdrecht Jazzfestival alsook de reeks vrouwen in zijn leven, zijn Franse nummer 1-hit en de helende kracht van muziek op het moment dat zijn lichaam het liet afweten. Tegelijk is dit niet alleen het verhaal van het leven van blueszanger Oscar Benton, dat op 71-jarige leeftijd ophield, maar evenzeer dat van de genadeloze showbizz. Van de honger naar roem en vooral de totale overgave daaraan. De passie van het volhouden tot het bittere einde, het laatste applaus. Het verhaal van de blues in Nederland.
Tenslotte gaat de schrijver diep in op de moeizame periode die volgde op de tijd dat Benton door een val een paar weken in coma lag. Dit langzame herstel leverde met hulp van gitarist Johnny Laporte, twee comeback bluesalbums op plus een tour die gepland stond voor 2021.
(Over deze wonderbaarlijke en succesvolle comeback maakte documentairemaker Roel van Dalen de TV-docu Oscar Benton- I’m Back, die op 23 februari op NPO2 te zien zal zijn.)

Muziekjournalist Peter Bruyn schrijft o.a. voor Haarlems Dagblad, Lust for Life, Gonzo (circus) en Frnkfrt. Hij schreef De Plaat Die Rock Volwassen Maakte (over het album The Velvet Underground & Nico) plus boeken over de muziekgeschiedenis van Haarlem en het Patronaat.
Uitgeverij In de Knipscheer is een onafhankelijk, vooral literair uitgevershuis met tevens een fonds muziekboeken, over o.a. The Velvet Underground, CCC Inc., Doe Maar, Kralingen Popfestival, Kaz Lux.

Extra informatie:
www.oscar-benton.com
www.indeknipscheer.com/?s=Oscar+Benton
https://www.facebook.com/OscarBentonOfficial


Ook op Blues Magazine ...